GÜNDEM Haber Girişi : 17 Ağustos 2015 11:15

ERDEMLİ HALK EĞİTİMİ MERKEZİ İŞARET DİLİ KURSU AÇTI

ERDEMLİ HALK EĞİTİMİ MERKEZİ   İŞARET DİLİ KURSU  AÇTI
ERDEMLİ HALK EĞİTİMİ MERKEZİ İŞARET DİLİ KURSU AÇTI

ERDEMLİ HALK EĞİTİMİ MERKEZİ   İŞARET DİLİ KURSU  AÇTI

 

Erdemli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün merkez binasında 40 kursiyerin katıldığı  ve 120  saaat  sürecek olan 'İşaret Dili ' kursu açtı.

  Erdemli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer OKUR ,  Erdemli' de ilk defa açılan bu kursumuza 40 kursiyer kayıt oldu . Ülkemizde sayıları üç milyona yaklaşan işitme engelli var  ve görünen hiçbir kusurları olmadığından en az dikkat çeken engel grubudur. İşitme engellilerin  '3 E'  yani erken teşhis, erken cihazlama ve erken eğitim  ile proplemleri  çözülebilir. Bu sebeple görmezden gelinen, ötelenen işitme engelliler eğitim ve bilinç gelişimi açısından da büyük sorunlar ile karşılaşmaktadırlar.Her yeni güne tüm bu talihsizliklerle adeta bir sıfır yenik başlayan bu arkadaşlarımızın sesi olabilmek; onların kelimeleri, duyguları, şarkıları, sevinçleri ve hüzünleri olabilmek ,engelsizler olarak  işitme engelli  bireylerle daha iyi iletişim kurmalarını sağlamak amacı ile  işaret dili  kursunu açtık.  İşitme engellilerin karşılaştığı birçok sorunun temelinde engelsiz insanların onlarla iletişim kuramaması yatıyor. Çünkü aslında onlar engellerini aşabiliyorlar İşaret Dilinde konuşarak. Sadece engelsiz insanlar bu dili bilmediği için karşılıklı iletişim kurulamıyor. Bu durum işitme engellilerin istihdam, eğitim, sağlık, sosyalleşme, ifade ve düşünce özgürlüğü gibi en temel insan haklarına erişimini engelliyor. Aramızdaki engel ses. Bu engeli kaldırmanın ve iletişim kurabilmenin yolu ise işaret dili. İşaret dili ise engelsiz insanlar için bir "yabancı dil". İşaret dili öğrenmek için gereken motivasyon empati kurmaktan, sağduyulu davranmaktan ve engellilerin engelsizler ile iletişim kurmak için harcadığı çabayı karşılıksız bırakmamaktan geçiyor.  MEB onaylı İşaret Dili Kursu' nu  bitiren kursiyerler, hem herhangi bir engeli olmayan bireylerle  iletişim kurabildiği gibi  ayrıca işitme engelli bireylerle de rahatlıkla iletişim kurabileceğinden , işaret dili tercümanlığı sertifikası almaya hak kazanıyorlar.  Milli Eğitimde , Müftülüklerde ,  bankalarda, adliyelerde, hastanelerde ve daha birçok işaret dili tercümanına ihtiyaç duyulan kurum ve kuruluşlarda işaret dili tercümanlığı yapabiliyorlar.

İşaret dili  öğretmeni  Çağlar  GÜRBÜZ  de yaptığı konuşmada, "Öğrencilerim sessizliğin içindeki sesi duymayı başardılar. Bu benim için gurur verici önemli bir şey. Umarım kursumuz sayesinde kursiyerlerimizin meslek sahibi olmasına vesile olur" dedi.

Etiketler : VELİ
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.