GÜNDEMHaber Girişi : 26 Mayıs 2025 10:27

ZİRAAT MÜHENDİSİ MUSTAFA BESİLİ, ’’İHRACATTA GERİ DÖNEN ÜRÜNLERİN SEBEBİ HATALI İLAÇ KULLANIMI’’

ZİRAAT MÜHENDİSİ MUSTAFA BESİLİ, ’’İHRACATTA GERİ DÖNEN ÜRÜNLERİN SEBEBİ HATALI İLAÇ KULLANIMI’’
ZİRAAT MÜHENDİSİ MUSTAFA BESİLİ, ’’İHRACATTA GERİ DÖNEN ÜRÜNLERİN SEBEBİ HATALI İLAÇ KULLANIMI’’

ZİRAAT MÜHENDİSİ MUSTAFA BESİLİ,

’’İHRACATTA GERİ DÖNEN ÜRÜNLERİN SEBEBİ HATALI İLAÇ KULLANIMI’’

Erdemli’nin Tanınmış Ziraat Mühendislerinden Mustafa BESİLİ

Son zamanlarda İhracat edilen Tarım Ürünlerinin İlaç kalıntısı nedeniyle ilgili ülkeler tarafından geri gönderilmesiyle ilgi çözümlerin olduğunu,  ürünlerde kalıntının kontrollü tarımla tamamen ortadan kaldırılabileceğini söyledi.

Besili ’’Birçok meyve ve sebze üretimde kalıntı analizlerinde sıkıntı yaşanıyor.

Nedeni çoğu zaman ruhsatsız veya doz aşımıyla kullanılan tarım ilaçları, her ilacın etki süresi, bekleme süresi ve ruhsatlı olduğu ürün grubu farklıdır. Üreticilerimiz ilacı yalnızca etkilerinde belirtilen ürünlerde kullanmalı, tavsiye edilen doz ve zamanda uygulamalı, hasattan önce yasal bekleme süresine mutlaka uyulmalı.

Üretimden pazara kadar gıda güvenliği için üreticilerimize çok büyük iş düşüyor. Üreticilerimiz bilinçli davranarak hem ürünü ihracata giderek yüksek fiyata satacak, hem de kazancı artarak ürünü yoldan dönmeyerek, ülkemiz ve çiftçimiz kazanacak.  

Doğru dozda ve doğru zamanda kullanılan ilaçların insan sağlığına zararları mininum da, bunun için üreticilerimizin bilinçlendirilmesi gerekiyor.

Yasaklı Tarım İlaçlarının girişinin, satışının kontrol edilerek,  ülkemize girişinin engellenmesi şart.

Tarım sektörünün bilinçli bir şekilde yapılması için tüm kurumlar bir araya gelerek ortak çözümler üretmeli.

Tarım Bakanlığı üreticilere teknik destek vererek,  Biyolojik mücadelede Yüzde 50 destek sağlamalı.

Ülkemizde son yıllarda artan Ejder, Mango, Avokado gibi Tropikal meyvelerde hala ruhsatlı ilaçlar yok.

Tarımdaki bu sorunların kaldırılması için Üretici, İhracatçı, danışmanlar, odalar, birlikler, zirai ilaç bayileri, komisyoncular ve devletin ilgili kurumları koordineli bir şekilde çalışarak Tarımdaki bu en büyük soruna çözüm üretmeli. Eğer ki bu adımlar atılmazsa hem iç piyasa, hem de ihracat ciddi şekilde zarar görür, tarımda üreticide biter.

Ürünü ihracat giden üreticiye teşvik verilmeli,  Bankalardan düşük faiz Kredi kullandırılarak üretici desteklenmelidir.’’ dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.