GÜNDEM Haber Girişi : 21 Eylül 2023 09:42

MERSİN VALİSİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI KUTLAMA PROGRAMINA KATILDI

MERSİN VALİSİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI KUTLAMA PROGRAMINA KATILDI

MERSİN VALİSİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI KUTLAMA PROGRAMINA KATILDI

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin’de bu yıl 30’uncusu gerçekleştirilen “Ahilik Kültürü Haftası” kutlama programına katıldı.

 

Toroslar Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezinde gerçekleştirilen program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başladı. Programda bir konuşma yapan Vali Pehlivan; “Bir yandan esnaflığın bugününü konuşurken bir yandan da Ahilik kültürünü, Ahilik okulunu, Ahilik disiplinini irdeleyerek, analiz edip o gün kurulmak istenen yapıyı, hayata geçirilen uygulamaları ve ilkeleri bugüne taşıyoruz. 

 

Ahilik, ülkemiz,milletimiz için büyük bir kültür hazinesidir. Ahilik, esnaflık kültürünü ön plana çıkarmakla birlikte hem dünyevi hem uhrevi prensipler ihtiva etmesi hasebiyle bütün hayatı kuşatan bir anlayış ortaya koyar. Kelime anlamı olarak kardeşlik ve cömertliği ifade eder. Ahilik; Fütüvvetnamede ifade edildiği üzere, 124’ü mutlak kabul edilen 740 prensibe sahiptir. Bu prensipler, aslında insan hayatına ve bütün dünyaya hakim olması gereken evrensel nitelik taşıyan kural ve prensiplerdir. Bu kurallar uygulandığında, sadece ticari hayatta değil sosyal hayatta da toplumsal barışın, ahengin ve huzurun sağlanması konusunda da ne kadar önemli ilkeler olduğu aşikardır. Çünkü Ahilik; doğruluğu, dürüstlüğü ve ahlaki kuralları vurgular. Ahilik,diğer bir boyutu ile bilimdir, ilimdir ve irfandır. Ticari hayatta da sosyal hayatta da ilimle irfanı ve ahlakı bütünleştirmek üzere kurulmuş bir yapıdır. 

 

Ahiliğin, Ahi Evran tarafından 12. yüzyılda temelleri atılmıştır. Ahi Evran’ın, Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesi üzerine bu oluşumu gerçekleştirdiği tarihçiler tarafından ifade edilir. O dönem, bir yandan şehirlerin imarı, iskanı, ihyası; bir yandan da şehirlerimizde esnaflık kültürünün gelişmesi ve eğitimin üretimle bütünleşmesi hedef alınmıştır. Nitekim Ahi beyleri aynı zamanda idareci hüviyeti taşır. Ahi beyleri kanaat önderliği de yapar. 

 

Bu yola çıkılırken kadınlarımız da ihmal edilmemiştir. Ahilik teşkilatı, medeniyetimizin ve inanç değerlerimizin insana insan gözüyle baktığının bir göstergesi olarak kadın ve erkek ayırımı yapmamıştır. Nitekim Ahi Evran’ın eşi Fatma Bacı’nın kurduğu Baciyan-ı Rum yani Anadolu Kadınlar Teşkilatı dünyanın bilinen en eski kadın örgütlerinden birisidir. Bu teşkilatta, kadınlarımızın da eğitim ve üretim sürecine dahil olması öngörülmüştür. 

 

Esnaflarımızın durumunun,imkanlarının iyileştirilmesi konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın, ilgili Bakanlarımızın mütemadiyen kamuoyuyla paylaştıkları yeni teşvikler söz konusudur. Biz de ilgili Bakanlıklarımızın teşviklerini, gerek Ticaret İl Müdürlüğümüz aracılığıyla gerek KOSGEB Müdürlüğümüz aracılığıyla ve gerekse diğer bütün birimlerimiz aracılığıyla esnaflarımızla buluşturuyoruz.

 

Milli Eğitim Müdürlüğümüz bünyesinde, Ahilik’in okullarımızda anlatılmasını çok önemsiyoruz. Mesleki Eğitim Merkezlerindeki öğrenci sayımız 50 binin üzerine çıktı. Mesleki Eğitim Merkezlerinde verilen eğitimlerin sanayiye ve esnaflara yansıması için de saha uygulamalarına ağırlık veriyoruz. 


Ahilik hem üreticinin hem tüketicinin hem de çalışanın hakkını, hukukunu koruyan bir yaklaşım ortaya koyar. Günümüzde de bu anlayışla hareket edildiğinde,sektörler içi dayanışma, esnaflar arası dayanışma ve işbirliği hakim kılındığında yaşanan veya yaşanması muhtemel sıkıntılar daha hızlı ve etkin şekilde aşılacaktır.
Ahilik Haftasının kutlu olmasını diliyor, bütün esnaflarımıza hayırlı bereketli kazançlar diliyorum.” dedi.

 

Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı, Talat Dinçer ve Gülcan Kış ile Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır ve MESOB Başkanı Veysel Sarı’nın da konuşma yaptıkları programda, Ahilikte çıraklıktan, kalfalığa, kalfalıktan ustalığa yükseliş ve ustalık sınavının geçilmesi süreçleri canlandırılarak ‘Şed Kuşatma Töreni’ temsili gösterisi yapıldı. 

 

“Ahilik Kültürü Haftası” münasebetiyle düzenlenen programda MESOB tarafından belirlenen 2023 yılı İlin Çırağı Ödülü Mehmet Duman’a, 2023 yılı İlin Kalfası Ödülü Baran Özister’e, 2023 yılı İlin Ahisi Ödülü ise Cemal Boz’a, Vali Pehlivan ve protokol üyeleri tarafından verilmesinin ardından, mesleğinde 50. yılını dolduran esnaflara da ödül ve plaket takdim edildi. 

 

Günün anısına toplu fotoğraf çekilmesinin ardından geleneksel Ahilik Pilavı ikram edildi.

 

Programa; Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı, Talat Dinçer ve Gülcan Kış ile Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, Toroslar Kaymakamı İbrahim Çenet, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, MESOB Başkanı Veysel Sarı, İl protokolü, meslek kuruluşlarının STK’ların başkanları ve temsilcileri, esnaflar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.