GÜNDEM Haber Girişi : 17 Şubat 2015 09:37

Erdemli'de kadın çiftçi eğitiminin ikincisi başladı

Erdemli'de kadın çiftçi eğitiminin ikincisi başladı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği arasında ortaklaşa imzalanan "Kadın Çiftçi Eğitimi" programı kapsamında Mersinli 45 kadın çiftçinin eğitimine Erdemli'de başlandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği arasında ortaklaşa imzalanan "Kadın Çiftçi Eğitimi" programı kapsamında Mersinli 45 kadın çiftçinin eğitimine Erdemli'de başlandı.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Konferans Salonunda 5 gün sürecek olan eğitimin açılışında konuşan  Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala kadın çiftçilerin eğitiminin Türkiye'nin  ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Özellikle kırsal kesimdeki kadınların günlük ev işlerinin yanında tarlada, bahçede ve tarımsal faaliyetlerin her aşamasında erkeğinin yanında yoğun olarak kendini hissettirdiğini ifada eden Çiftepala, tarım konusunda birçok konuyu bilen kadınlarımıza teorik ve pratik yeni bilgilerin aktarılacağını belirtti.

Kadının her konuda dünyaya hayat verdiğini belirten Çiftepala, ''Kadınlar her konuda olduğu gibi tarımda da erkeklerden daha becerikli ve başarılıdırlar. Erkekle kadın bir yerde çalışıyor da iş durmuş ise erkek istirahat ederken kadının yapacağı daha çok işin olduğu bir gerçektir. Kadın demek şefkat ve merhamet demektir. Kadının ev işlerinde olduğu kadar bitki yetiştirmede de  üstünlüğü vardır çünkü bitkilere de şefkatle bakar ve onlarla konuşur. Kadınlarımız bitkisel ve hayvansal üretimde de aynıdırlar'' dedi.

Kadın çiftçilerimize tarım tekniklerini öğretip bilgi ve becerilerini geliştirmek istiyoruz diyen Çiftepala,  ''Bu kapsamda kırsal kesimdeki kadın çiftçilerimizin eğitilmesine aralıksız devam etmekteyiz. 5 gün sürecek olan eğitimde ilimizin tarım potansiyeli göz önüne alınarak 'kooperatifçilik, süs bitkileri yetiştiriciliği, girişimcilik, liderlik, iklim değişikliği, tarımsal yayım danışmanlık, çocukla iletişim ve olumlu davranış geliştirme, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet' konularını içeren bilgiler verilecektir. İkincisini düzenlediğimiz kadın çiftçi eğitimine 19'u Erdemli ilçemizden olmak üzere toplam 45 kadın çiftçimiz katılmıştı" diye konuştu.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş de yaptığı konuşmada, ''Kadınlarımızın eğitimi söz konusu olduğunda bütün işlerimizi durdurur zamanımızı onlara ayırırız. Kurumumuzda 60 araştırmacı mühendisimiz var onların hepsi kadınlarımızın emrindedir. Araştırmanın kapısı her zaman çiftçilere özellikle de kadın çiftçilerimize  sonuna kadar açıktır. Bu ülkenin insanları olarak ne kadar çok üretirsek o kadar  çok sorunlardan kurtulmuş oluruz.  Yeter ki çalışalım ve üretelim'' şeklinde konuştu.

Toplantıya, Erdemli Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Aşkın Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Türker, Mezitli ilçe müdürü Kerim Köken, Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçek ve kadın çiftçiler katıldı.

Beş günlük eğitimin ardından katılımcılara sertifika verileceği bildirildi.

Etiketler : veli
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.