Yerli domates için tarla günü

Erdemli ilçesinde Yüksel Tohum tarafından yeni geliştirilen ''Yükselköy F1'' adlıyla deneme üretimi yapılan yerli domates çeşidi üreticilere tanıtıldı.

İlçe ye bağlı Koyuncu Mahallesinde Ali Şavk'a ait 3 dönümlük domates serasında yüzde 100 yerli tohumdan üretimi gerçekleştirilen domatesin tanıtımı yapıldı.

''YükselköyF1'' isimli yeni çeşidi için düzenlenen tarla gününde konuşan Erdemli Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Mehmet Türker, Limon üretiminin yüzde 65'ini tek başına üreten Erdemli'de artık erkenci ve yeni çeşit sebze üretimi de gerçekleşmeye başladığını söyledi.

Yaz ayının gelmesi ile birlikte sera domateslerinin hasadının da başladığını ifade eden Türker, ''Ülkemizin yerli tohum üretimini gerçekleştiren Yüksel Tohum, bundan 50 yıl önce lezzeti ve aroması ile sofralarımızın vazgeçilmez sebzesi olan süper, Ragıp, cavcav ve lapçin olarak halk arasında adlandırılan yerli domatesimiz  özellikleri korunarak ıslah edildi ve açıkta yetişen yerli domatesin serada da yetişmesini sağladı. Biz üreticilerimizin  hem kaliteli hem de bol ürün elde ederken bol da kazanç elde etmesinden yanayız. Çiftçilerimizin erkenci çeşitlere yönelmesi bizleri sevindiriyor çünkü erkenci çeşitler üreticimize kazandırıyor. Bu arada üreticilerimiz artık kimyasal kullanma yerine örnek arılar kullanarak tozlanma sağlanıyor ve üretim gerçekleştiriliyor. İlgili firmaya yerli tohuma verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz'' dedi.

Tarla gününü düzenleyen  Yüksel Tohum firması Doğuakdeniz Bölge Müdürü Mustafa Kutevi, halk arasında lapçin ya da süper olarak adlandırılan domatesi ıslah ederek raf ömrünü 25 güne, virüs ve nematoda karşı dayanıklılığını artırarak ürettiklerini Erdemli'de de deneme üretimi yaptıklarını söyledi.

Normal üretimi yapılan domateasin hal satışı 2 liraya giderken yükselköy adı verilen yerli domatesin kilosunun 3,5 liraya alıcı bulduğunu belirten Kutevi, ''Bu domates Avrupa ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkenin tercih ettiği ürün. Bu ürün İçanadolu, Doğuanadol ve Akdeniz yöresinden çok fazla talep görüyor'' diye konuştu.

Yerli domatese olan ilgi nedeni ile Mersin ve Adana bölgesinde bin dekara yakın alanda deneme üretimi başlatıldığını kaydeden Kutevi, sebze hallerine bu ürün girdiğinde anlık satılıyor ve çok iyi tepkiler alınıyor diyerek şuyle konuştu:

''Halkımız yerli tohumu ve yerli malını sahiplendi.Yüzyıllardır yerli tohumumuz doğadaki kendi kendine tozlanmadan dolayı özelliğini yani dayanımlarını, raf ömrünü ve aromasını kaybetmeye başlamıştı. Biz bu tohumu özüne döndürüp artı olarak ta raf ömrü bir haftadan 25 güne çıkarttık. Ortalama bir domatesten kök başına iki kiloğram alınırken  bu çeşitten 6 kilogram alabilir duruma gelindi. Bu ülkemiz ve yöre çiftçisi açısından güzel bir gelişme. Domatesi üreticimiz güzlük ve baharlık olarak serada, yazlık olarak ta açıkta yetiştirebiliyor. Böylece üreticiler  tüm yıl boyunca pazara mal tedariki sağlarken tüketici de damak tadına uygun yerel ürünü tüketmiş oluyor.''

Etiketler : veli
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.