ÜNİVERSİTELİ KIZLAR MİNYATÜR SERGİSİNE HAZIRLANIYORLAR

ÜNİVERSİTELİ  KIZLAR  MİNYATÜR  SERGİSİNE  HAZIRLANIYORLAR

Erdemli Halk Eğitimİ Merkezi  Müdürlüğü ile  Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Erdemli Kız Yurt Müdürlüğü  işbirliğinde Erdemli'de yurtta kalan kız öğrencilere   Minyatür  kursu açıldı. Usta öğreticiliğini Saniye Gültekin'in yaptığı kursu  ziyaret eden Erdemli Halk Eğitimİ Merkezi  ve ASO  Müdürü Ömer OKUR ve  Müdür Yardımcısı Serkan ZÜYLİ yapılan  çalışmaları çok beğendiler.

Erdemli Halk Eğitimİ Merkezi  ve ASO  Müdürü Ömer OKUR , düzenledikleri birçok kurs ile geleneksel el sanatlarını yaşattıklarını ve  ilk kez  Erdemli KYK  Kız Yurdunda  minyatür kursunu açtık. Üniversiteli kızlarımız  vasıtası ile Minyatür  sanatımız Erdemlide hayat bulacağı için çok  mutluyum.  Türk-İslam sanatı olan Minyatür, çok ince işlenmiş, küçük boyutlu resimlerle yapılan sanattır. Minyatür, kitapları resimlemek amacıyla yapıldığından boyutları küçük tutulmuştur. 8. ve 9. yüzyıla ait olan ve günümüze gelmiş Türk resim sanatının örnekleri arasında minyatürler de bulunuyor. Türklerin eski yurtları Orta Asya'da, Türkistan'da yaşadıkları döneme ait olduğu düşünülen minyatür örnekleri hala Topkapı Sarayı arşivlerinde bulunuyor. İslam'ın sanat anlayışının kendisinde vücut bulduğu önemli sanat dallarından biri olan minyatür, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde zirve örneklerine ulaşmıştır.Kâğıt, parşömen, fildişi gibi nesnelerin üzerine bir nakkaşın ustalığıyla yeteneğinizi ve tasarımlarınızı işlemek istiyorsanız sizleri de  minyatür kursumuza bekliyoruz. Kursun açılmasında desteklerini esirgemeyen  başta  Yurt Müdürümüz Serpil Hanım  başta olmak üzere  tüm  yurt personeline , Usta öğreticimiz Saniye Gültekin  ve kursiyerlerimize çok teşekkür ediyorum dedi.

Kurs Usta öğreticisi Saniye Gültekin  de , Minyatür , kendine özgü bir kitap resim sanatı tekniğini ifade eder. Nakkaşlar dinsel konulardan, yöneticilerin yaşam biçimlerine, şehir tasvirlerinden, önemli olaylara kadar bir çok konuyu işlemişlerdir. Osmanlı minyatürlerinin çoğunda günlük yaşam anlatılır; padişahın seferleri, gezilen şehirler, şehzadelerin sünnet düğünleri, av partileri resmedilmiştir. Peygamberler tarihi ve dini konular daha az işlenmiştir. Minyatürlü yazmalar, nadir ve çok ince el işçiliği olması, altın gibi değerli malzeme kullanımı, saray nakışhanesindekollektif bir çalışma ile gerçekleşmesi bakımından değerli bir sanat olmuştur.Levnî, Türk minyatür sanatında bir dönüm noktasıdır. Levnî, geleneksel anlayışın dışına çıktı ve kendine özgü bir biçim geliştirdi. 19. yüzyıl başlarında yenileşme hareketleriyle birlikte minyatürde de batı resim sanatının etkileri görüldü. Minyatür yavaş yavaş yerini bildiğimiz anlamda çağdaş resme bırakmaya başladı. Ama batıda olduğu gibi ülkemizde de geleneksel bir sanat olarak varlığını sürdürmektedir.

Erdemli KYK  Kız Yurdu Müdürü Serpil  Durmaz Yoğurtoğluda ; yurtta kalan kız öğrencilerimizin zamanlarını  daha iyi değerlendirmeleri amacı ile Erdemli Halk Eğitimİ Merkezi  Müdürlüğü ile iş birliği  yaparak  Minyatür , İş Sağlığı ve Güvenliği ,iletişim, diksiyon, İngilizce , çeşitli Spor  kursları açtık. Bizlerden desteklerini esirgemeyen başta Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ömer OKUR ve Müdür Yardımcısı Serkan ZÜYLİ' ye çok teşekkür ederim.  Fırsat  buldukça minyatür  kursuna katıldığını ve kursu çok   sevdiğini  şimdiden  sergi hazırlıklarına  başladıklarını    güzel ürünler yapıldığını ve serginin  çok ilgi çekeceğini  söyledi.

 

Etiketler : veli
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.