ÜNİVERSİTE YOLUNDA BAŞARI!
Mersin Toros Üniversitesi ile Erdemli Anadolu Lisesi'nin işbirliğinde gerçekleştirilen "Üniversite yolunda başarı ve meslek seçimi"semineri, Erdemli Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencilerinin katılımı ile Erdemli Anadolu Lisesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Semineri Toros Üniversitesi Sağlık,Kültür ve Spor Daire Başkanı Sayın "Erol TÜREDİ" verdi.Seminere Erdemli Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Ali ŞAHİN, Rehber Öğretmen Mevlüt ÇATAL ve Mehmet ÖZTÜRK, Felsefe Öğretmenleri; Cafer AKSAY ve Recep ARICA, Edebiyat Öğretmenleri, Mehmet UÇKUN, Aydın YAVUZ ve Ziya Soner KARABOĞA'da katıldı.
Seminere öğretmen ve öğrencileri selamlayarak başlayan Erol TÜREDİ, "Erdemli Anadolu Lisesi'nin ve öğrencilerin başarılıolduğunu duyuyorum. Size vereceğim bu seminerin sonunda herkesin yüksek bir moral ve motivasyona sahip olacağını, başarılı olmak için daha istekli hale geleceğini belirtmek istiyorum. Üniversite eğitiminin başlangıcı Moral'a,motivasyona ve başarıya endekslidir. Anadolu Lisesi son sınıf öğrencilerinin Üniversite yolunda, eğitim hayatlarında başarılar dilerim" dedi.
Hedeflerinmutlaka yazılarak göz önünde bulunması gerektiğini belirten Erol TÜREDİ: "Hedefe ulaşmada Maslov'un İhtiyaçlar Hiyerarşisini kendimize örnek alabiliriz. İlk önce fizyolojik ihtiyaçlarımızı karşılamalıyız, bu en önemlisidir. Sonra kendimize güvenmeliyiz, yapabileceğimize inanmalıyız. Bulunduğumuz şeyi benimsemeliyiz,kendimizde sevgi ve aidiyet duygusu olmalı. Hedeflerimize ulaşmak için başarı ve gayretli olmalıyız, kendimize değer vermeliyiz. Ve bunların sonunda hedeflerimizi gerçekleştirmiş oluruz. Bunların içinde en önemlileri ise fizyolojik ve güven ihtiyacımızın karşılanmasıdır." Dedi.
Öğrenmenin en önemli araçlarından bir tanesi de derslere çalışırken şekillerin ve görsellerin kullanılmasıdır diyen TÜREDİ: "Ders çalışırken konularınızı şekillerle görsellerle kodlayın. İkinci olarak, o derse tekrar başlamayı unutmayın yani tekrar yapın. Hedefleriniz net olsun, ölçülebilir olsun, görülür olsun. Tabi bunları bir program çerçevesinde yapın. Kendinizi köreltmeden çalışın" dedi.
Çalışma mekânlarının da önemine vurgu yapan TÜREDİ, gençlere: "Çalıştığınız mekânınızın sabit olması gerekir. Sürekli değişen bir yer sizi rahatsız eder ve dikkatiniz dağılır. Bunun için çalışma mekânınızda dikkatinizi çekecek şeyleri ortadan kaldırın ve sabit bir mekânda ders çalışın" dedi.
Yüksek kalitede eğitim ve araştırma, hayatları değiştiren ve bilgiyi derinleştiren bilim sahibi ve geleceğe odaklanma önemli bir durumdur.
Kıymetli gençler! Hayatın bütünü sizindir. Bundan sonra bütün güçlükleri sizler aşacak, bütün başarıları sizler toplayacaksınız. Eğer hayatı 15 yaşında planlamaya başladıysanız işiniz daha kolay; kariyer planına uygun adımları atmak, gerekli ders, kurs ve eğitimleri alarak o hedefe ulaşmanız daha kolay olacaktır. Aksi halde rüzgâr önündeki yaprak gibi oradan oraya sürüklenip duracaksınız.
Ailenizin görüşlerini önemseyin, rehber hocalarınızdan tavsiye alın, kendinizi tanımaya çalışın, mizacınızı,huylarınızı, sosyal, inatçı, güleç, ciddi, bireysel çalışan, takım halinde çalışmayı seven vs. yönlerinizi tespite çalışın. Mizacınıza uygun mesleği seçmek için ona uygun üniversiteyi ve bölümü seçip, o yönde inatla çalışıp başarmalısınız. Bir yönüyle artan üniversite sayıları artık istenen bölümü kazanmayı kolaylaştırmıştır, o nedenle hedeflediğiniz mesleği yapmanızı sağlayacak üniversite ve bölümü mutlaka listenize koyun ve o bölümü kazanın.
İstediğiniz üniversiteyi kazandınız. Önemsediğiniz bu bölümü, iyi çalışma ve derslere ilgi göstererek başarıyla tamamlayın.
4,5 ya da 6 yıllık başarılı eğitim ve iyi bir derece ile gelen mezuniyet sonrası,yaklaşık 35-40 yıl çalışacağınız mesleği seçmeye sıra gelmiş olacak. Tekrar başa dönün, geçmişteki düşüncenize, duygularınıza, bu bölüm ve getireceği meslekle ilgili istek ve tutkularınıza tekrar bakın. Mizacınızı, huylarınızı yeniden dikkatle inceleyin, belki uygun kişilik testleri ile kendinizi tanımaya danışmanlık almaya çalışın. Hayatınızın kararını veriyormuş gibi, ciddi araştırma ve analizlerle kariyer planınızı yeniden yapın.
Başta yaptığınız bütün incelemeler, mezun olduktan sonra sudan çıkmış balığa dönmemek içindir. Şimdi yüzüp kıyıya geldiğinize göre, hangi göl veya deryaya açılacağınıza karar vermelisiniz. Bu kararı verirken size bir şema ile anlatmaya çalışacağım çalışmayı yapmalısınız. Bu araştırma ve analiz üç önemli konu üzerinde yapılır: "Tanıma Yönü, Tutku ve Öneri Yönü, Stratejik Yünü". Bu yönleri araştırarak kendinizi, seçeceğiniz mesleği, mesleğin gelecekteki ederini doğru tespit etmeniz gerekir.
İnsan bütünüyle kendini bilmeyi de başaramaz, zira 4 ayrı yanı vardır:
?Benim bildiğim yönlerim (not et)
?Çevremin bildiği yönlerim (öğren)
?Her ikimizin bildiği yönlerim (kıyasla)
?Kimsenin bilmediği yönlerim (gizem)
İnsanın başı, dişi ağrıdığı zaman yani hasta iken, zihinsel faaliyetlerini tam yerine getiremediği gibi, mizacı ve yeteneklerine uygun işte çalışmadığı zamanda tüm potansiyeliyle ve tam verimli olarak çalışamaz. Bu nedenle kariyer planınızda yer alan meslek için şu sorulara da cevap verin:
?Mesleğin ilk yılında nerede olmak istiyorum?
?5 yıl sonra nerede olabilirim?
?Bu hedefe ulaşmak için ne tür bilgi ve beceriye ihtiyaç var ve benim hangi yönlerim eksik?
?Eksik olan yetkinliklerimi bu süre içinde geliştirmem mümkün mü?
Bütün bunları göz önüne alarak meslek seçiminizi yapmanız kendiniz için faydalı olacaktır.
Türedi;seminerin sonunda gençlere başarılar diledi. Konuşmacı Erol Türedi 'ye Felsefe Öğretmeni Cafer Aksay'ın çiçek sunmasıyla seminer sona erdi.