Tescillenen turunçgil çeşitleri çiftçilere tanıtılacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Müdürlüğü bünyesinde geliştirilerek tescillenen 'Toros kırmızısı ve sarıca mandarin çeşitleri ile halk arasında yediveren olarak ta adlandırılan 'Enter, lemas ve Erdemli 33' limon çeşitlerinin çiftçilere tanıtımı projesi kapsamında Mersin ve Adana il ve ilçe tarım müdürlükleri yayım şubelerinde görevli  toplam 48 personele eğitimi eğitim verildi.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Turunçgil Islahı Bölüm Başkanı Dr. Güçer Kafa tarafından kurum toplantı salonunda verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın destekleri ile yürütülen projenin 2016 yılı sonuna kadar devam edeceği bildirildi.

Proje hakkında bilgi veren Kafa, Türkiye turunçgil üretiminin lokomotifi konumunda bulunan Mersin ve Adana illerinde turunçgil üretimi ile uğraşan çiftçilerin yeni çeşitlerden haberdar edilmesi ve çeşitlerin mevcut nitelik ve üstünlüklerinin tam manası ile çiftçilere aktarılmasının hedeflendiğini söyledi.

Çeşitlerin tanıtım faaliyetleri esnasında gerçekleştirilecek toplantı, sunum, ziyaret gibi çalışmalarda turunçgil üretim süreciyle ilgili son gelişmelerin çiftçilerle paylaşımı yapılacağını belirten Kafa şöyle konuştu:

''Yayım faaliyeti esnasında hedef alınan üretici kitlesinin tanıtılan yeni turunçgil çeşitleri ile bahçe tesis etmeleri, üreticilerin yeni çeşitlerin tanıtımı sonucu yeni bahçe tesisine gitmeleriyle bahçe bazında birim alana düşen verim ve kalite miktarının yükselmesi. Yeni çeşitlerin üretime girmesiyle birlikte modern üretim tekniklerine uygun bahçelerin oransal olarak artışı, Turunçgil üretim alanlarında homojen üretim ve ürün elde edilmesi, yeni çeşitlerin ticarete konu olması neticesinde uluslararası pazarlarda ülkemizin önemli bir dezavantajı olan markalaşma problemi çerçevesinde; "Türk Turunçgil Ürünlerinin Markalaşması"na imkân sağlanması hedeflenmektedir. Alata Araştırmada geliştirilerek tescili yapılan 'Toros kırmızısı ve sarıca mandarin çeşitleri, halk arasında yediveren olarak ta adlandırılan 'Enter, lemas ve Erdemli 33' limon çeşitlerinin tanıtımı yapılacaktır. Yeni çeşitler bölge çiftçisine tanıtılarak markalaşma yönüne gidilecektir.''

Etiketler : veli
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.