KIRGIZ BİLİM ADAMLARI ALATA'DA

 Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin, Kırgızistan Ulusal Tarım Üniversitesi ve Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile ortaklaşa yürüttüğü, ''Orta Asya Bölgesindeki Mevye Genetik Kaynaklarının Toplanması, Muhafazası ve Karakterizasyonu 1: Kırgızistan'daki elma genetik kaynaklarının toplanması, moleküler karakterizasyonu ve Muhafaza altına alınması'' isimli proje kapsamında Kırgızistan'dan gelen bilimadamları Türkiye'de çeşitli tarımsal araştırma yapan kurumlarda incelemelerde bulundu.

Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kadir  Uğurtan Yılmaz ile proje lideri Doç. Dr. Aydın Uzun'un davetlisi olarak Kırgızistan'dan Türkiye'ye gelen Kırgızistan Ulusal Tarım Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Kubaniçbek Turgunbayev, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi  Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Abdulkerim Abdullayev ve ülkemizde eğitimine devam eden Akdeniz Üniversitesi Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Ayday Muratbekkızı, çeşitli araştırmalar yapmak ve yetkililerle temaslarda bulunmak için Isparta Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu ve Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nu ziyaret ettiler.

Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kadir Uğurtan Yılmaz, ziyaretlerle ilgili  yaptığı açıklamada,  Türkiye ile Kırgızistan arasında özellikle meyve ve sebze yetiştiriciliği ve ıslahı konusunda ortak yürütülebilecek konularda bilgi alış verişinde bulunuldu ve yeni projeler yapılarak çalışmaların yoğunlaştırılmasına karar verildiğini söyledi.

Temaslar sırasında Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğünü ziyaret ettiklerini belirten Yılmaz, kardeş ülke Kırgızistan'ın tarımsal varlıklarının korunması ve gen kaynaklarının muhafaza edilmesi amacı ile yürütülen bilimsel çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirtti.

Kırgızistan'ın zengin tarımsal gen kaynaklarının Türkiye'nin tarımsal araştırmalardaki tecrübesi ve teknik donanımı ile geliştirilmesinin amaçlandığını vurgulayan Yılmaz, bu amaçla Kırgızitanlı bilim adamlarını Türkiye'ye getirerek bilimsel araştırmalar yürüten başta Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğündeki bilimsel çalışmaları yerinde görmelerinin sağlandığını kaydetti.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş, Kırgız bilim adamlarının kurumlarını ziyaretten memnun olduklarını belirterek, yapılan çalışmalar hakkında bir brifing vererek, yapılacak tüm ortak çalışmalara destek verebileceklerini, temasların yoğunlaştırılarak çalışmalara devam edilmesi gerektiğini söyledi. Keleş, Kırgızistan'da tarımsal alanda eğitim alan öğrencilerin kendi kurumlarında staj yapmaları konusunda davette bulundu.

Etiketler : veli
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.