KARGAYA DİKKAT!

KARGAYA DİKKAT!

Değerli Dostlar; toplum hayatında olumsuz yönde çok örnek verilen kargaları paylaşalım istedim. Konunun ilham kaynağı yazımızın sonunda ki kıssadır.

Karga, kargagiller familyasından Corvus cinsini oluşturan, orta boylu, güçlü ayakları ve düz iri gagaları olan siyah, ala ve zeki ötücü kuşlar. Daha büyük olanlarına karakarga veya kuzgun denir. Kuzgun Osmanlı Türkçesinde kelâg olarak adlandırılır. Bazı bölgelerde siyah ve beyaz tüylere sahip olan türüne “saksağan” da denilmektedir.

Kargalar simsiyah renkleri ve kötü sesleri sebebiyle tarih boyunca kötülüklerle ve ölümle özdeşleştirilmiş ve aslında hakları yenmiş hayvanlardır desek yanlış olmaz. Oysa yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, alet kullanabilen nadir zekaya sahipler, sosyal ilişkileri inanılmaz kuvvetli ve şaşırtıcı bir eğlence ve espri anlayışına sahipler. İşte kargalar hakkındaki olumsuz düşünceleri tersine çevirecek birbirinden ilginç bazı bilgiler...

Alet kullanmayı biliyorlar

Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada ince bir tüpün içine koyulan yiyeceğin Karga tarafından nasıl alınacağı izlenmiş ve ortaya muazzam bir sonuç çıkmıştır. Karga yakında bulunan bir telin ucunu kıvırmış ve tüpün içindeki peyniri rahatça almıştır. Bu deney herkese göstermiştir ki; kargaların alet kullanabilme ve problem çözme yetenekleri bulunuyor.

 

Sosyal ilişkileri çok gelişmiş

Kargaların muazzam sosyal ilişkileri var. Toplu halde yaşıyor ve birbirleriyle özel bir dille iletişime geçiyorlar. Hayatları boyunca tek bir eşe bağlı olarak yaşayan kargalar yavruların bakımında da ortak roller üstleniyorlar. Ayrıca sürüden ayrı kalmış bir yavru gördüklerinde ebeveynleri olmasa bile o kargaya toplu olarak bakıyorlar.

 

Büyük bir beyne ve hafızaya sahipler.

Kargaların beyni türdeşlerinin beyinlerinden çok daha büyük. Ayrıca tıpkı insanlardaki gibi zeka göstergesi olan ön beyinleri oldukça geniş. Bu demek oluyor ki kargalar dünyanın en zeki hayvanları arasında yer alıyor. Bu beyin yapıları sayesinde problemleri çözebiliyor, güçlü hafızalarıyla öğrendikleri şeyleri unutmuyor ve gelişmiş dilleriyle bilgiyi birbirlerine aktarabiliyorlar.

 

Ortama uyum sağlayabiliyorlar.

Kargalar insanlarla birlikte yaşarken bu birlikteliğin kendilerine getirebileceği kolaylıkları da kullanıyorlar. Ceviz, fındık gibi yemeyi çok sevdikleri kabuklu yiyecekleri kırabilmek için bu yiyecekleri araç trafiğinin ortasına bırakıyorlar ve arabalar üzerinden geçip kabukları kırdığında Yemek için geri geliyorlar.

Ayrıca bir insan tarafından zarar gördüklerinde bu insanı hafızalarına işliyor ve hatta diğer kargalara da bu kişinin kim olduğunu anlatıp, bu kişiye toplu saldırılar düzenleyebiliyorlar. Üstelik hafızaları o kadar kuvvetli ki aradan seneler geçse de bu kişiyi unutmuyorlar.

 

Maalesef ömürleri 150 yıl değil; Kargaların 150 yıl yaşadığına dair söylentiler ise maalesef gerçek değil. Bu dünyanın en zeki hayvanlarından biri olan canlı en fazla 40 yıl yaşıyor. Tabii bulunduğu hayat şartları da bu ömrün uzayıp kısalmasında etken oluyor.

 

Bir kartalı gagalamaya cesaret eden tek kuş kargadır...

Kartalın üstüne oturur ve boynunu ısırır.

Ancak kartal cevap vermez, karga ile savaşmaz, onunla ilgilenmez; kartal zaman veya enerji israf etmez.

Sadece kanatlarını açar ve göklerde yükselmeye başlar.

Uçuş ne kadar yüksekse, karganın nefes alması o kadar zorlaşır ve karga oksijen eksikliğinden sersemleyerek düşer.

Kargalarla vakit kaybetmeyi bırakın.

Sadece onları yükseklere çıkarın ve yolunuza devam edin.

Bırakın gerisini kargalar düşünsün...

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.