İBRİKÇİ BAŞI!

İBRİKÇİ BAŞI!

Değerli Dostlar; bazı insanlar atalarımızın dediği gibi ‘durumdan vazife çıkarmayı' severler. Toplumda ve çevremizde böyle insanlar çoktur. Aşağıdaki hikayeyi okuyunca bu hafta sizlerle bu hususu paylaşalım istedim.

‘Durumdan vazife çıkarma’; Zorunlu olmadığı halde, oluşan duruma göre kendi üzerine yeni sorumluluklar, görevler almak olarak geçmektedir.

Bazı insanlar, kendini fark ettirebilmek için ‘ben de buradayım' mesajı vermek isterler. Aynı zamanda bu durumu severler.

Burada biraz da “kişilik bozukluğu” olduğunu ifade etmemiz uygun olabilir.

Değersizlik, kişinin kendisini önemsiz veya amacı yokmuş gibi hissetmesine neden olabilecek bir duygudur ve duygusal sağlığında oldukça önemli olumsuz etkilere sebep olabilir.

Öz-değer ve Özsaygı

Öz-değer, kendimize ne kadar değer verdiğimize dair bir inançtır ve özsaygı ile çok yakından ilişkilidir. Çünkü özsaygı, kendimizi nasıl gördüğümüzün, nasıl algıladığımızın ve ne şekilde değerlendirdiğimizin hayatımıza yansımasıdır. Yani, içsel olarak değersiz hissediyorsanız, yalnızca özsaygınızı geliştirmek yeterli olamayacaktır.

Hepimiz hayatımızın bir yerinde kendimizi değersiz hissedebiliriz. Öte yandan, kişi ne kadar uzun süre değersizlik duygusuna maruz kalırsa, yardım almadan bu duyguyu kendi kendilerine aşmaları o kadar zor olabilir.

Değersizlik hissini yenebilirsiniz. Ancak bunun için öncelikle, nereden kaynaklandığını bilmek önemlidir. Düşüncelerinize, hislerinize ve duygularınıza gerçekçi bir bakış esas sebebi ortaya çıkarabilir.

Hikâyemize gelince;

Adam koşa koşa Umumi Tuvalete girer. Oradan bir ibrik kapmasıyla İbrikçi başının davudi sesiyle yerine bırakır:- Onu bırak, soldakini al! Vaziyet çok sıkışıktır. Denileni yapar. İşi bitince gidip İbrikçi başına gider:

- İbrikçi başı! Bu ibrikler hep aynı malzemeden mi yapılı?

- Evet!

- Hacimleri aynı mı?

- Evet!

- İçindeki sular aynı miktarda mı?

- Evet!

- Aynı yerden mi dolduruyorsun?

- Evet, hepsini karşıdaki Ayaz Çeşmesi'nden dolduruyorum.

- Be adam! Malzeme aynı, su aynı, her bir şey aynı. O hâlde ne diye benim o vaziyetimde onu bırak bunu al yaparsın!

- Beyim, onu da yapmasak İbrikçi başı olduğumuz nerden anlaşılacak!

Etrafınıza bir bakın bakalım, hiçbir işe yaramadığı halde sırf psikolojik olarak doyum sağlamak için çevresindekilere eziyet etmekten zevk alan kaç ibrikci başı var.