HALK EĞİTİMİ MERKEZİ ARPAÇBAHŞİŞLİ KADINLARI TAKI TASARIMCI YAPTI

Erdemli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu (ASO) Müdürü Ömer OKUR, Müdürlüğümüzce  Erdemlimizin her yerinde  çok çeşitli kurslar açtık. Beşikten Mezara kadar eğitim ilkesine göre hareket ederek, sosyal hayatı güçlendirme , aile ve ülke ekonomisine katkının yanı sıra iyi insan, iyi vatandaş ve nitelikli insan gücü yetiştirilmesini amaçlıyoruz. Bu amacımız doğrultusunda Erdemlimizin merkez ,belde ve köylerindeki vatandaşlarımızdan gelen taleplere göre herkese hiçbir yaş sınırlaması olmaksızın; mesleki, teknik, sosyal , kültürel  ve okuma yazma kursları açarak bilgi ve beceriler kazanma imkanı sağlıyoruz.  Halk Eğitimi Merkezi olarak ev hanımlarının katıldıkları Takı Tasarım kursu açtık. Ev hanımlarının boş zamanlarını değerlendirmeleri, üretken olmalarını kendi takılarını kendinin yapmalarını ve ürünlerini satarak ev bütçesine katkıda bulunmalarını sağladığımız için çok mutluyum. Erdemlimiz ,  turizm , ticaret ve tarımın  birlikte geliştiği nüfusu hızla artan bir ilçemiz.  Takılar eski çağlardan beri salonlardan , mezarlara kadar farklı  taşların keşfedilmesiyle günümüze kadar değerini kaybetmeden gelmiştir.Şu günlerde takı  ,insanlar için vazgeçilmez bir hal almıştır. Aksesuar tamamlayıcı  olan takılar da ayakkabıdan tokaya ,küpeden kolyesine kadar hepsinin bir uyum içinde olmasına özen gösterilir.  Doğal taşlar  çok önemlidir. Doğada bilinen 2000 adet  mineral vardır. Elmas ,yakut ,zümrüt ,safir ,topaz ,  oniks ,turkuaz ,agat bunlardan bazılardır. Ülkemizde  Erzurum'da oltu taşı,  Eskişehir'de lületaşı  gibi taşlar vardır ve bu taşlar yurt dışına ihracat edilmektedir.  Çoğu insan doğadaki bu taşların insanlar üzerinde etkisi olduğuna inanırlar.Mutluluk ,  baş  ağrısı  ,nazar ,uzun ömür ,sağlık v.b.  iyi geldiği kabul edilir.Ayrıca taşlarla burçlar arasında bir bağ  olduğuna inanılır.Bazı  taşların bazı  burçlara uğur getirdiği söylenir. Halk Eğitimi Merkezi  sizlere çeşitli takılar yapmayı  sunuyor.İster birer uğraş  ,ister evinize maddi katkı  isterseniz kendi takılarınızı  bu sayede yapabilirsiniz dedi.

Kurs Öğretmeni Sare YÜKSEL ,  kursumuzda  kolye, küpe, yüzük, anahtarlık ve ev aksesuarları üzerine hem teorik hem de pratik bilgiler verilecektir. Takıya merak her insanda farklıdır. Kimisi şatafatlı  gösterişli takılar severken ,kimisi sade takıları  daha çok sever ve yakıştırır.İşte bu güzelliklere gösterilen ilgi ve özen sonucu farklı  ve yeni aksesuar tasarımı  içine girilmiştir. Takı  tasarımında; ana başlık çizgidir. Çizgilerin doğru kullanılması  halinde tasarım ve ortaya çıkacak desen de doğru  ve güzel olacaktır.Resmi çizilecek objeye geometrik form kazandırılarak çizilmelidir.Objeye ışık -  gölge ,  açık -koyu tekniğiyle güzellik katmak gereklidir.Çizimden sonra ise modele uygun renk seçimi yapmaktır.Güneşli günlerde renklerin daha parlak ve canlı  kapalı  havalarda ise renklerin gölgeli ve solgun olması  renklerin tamamen ışık etkisiyle oluştuğunun kanıtıdır.Renkler insan üzerindeki ruhsal etkisine göre ikiye ayrılır.Bunlar ,sıcak Renkler:  Kırmızı,  Turuncu,  Sarı  ve soğuk Renkler:  Yeşil,  Mavi,  Mordur.  Boncuk , eskiden beri kadınların bir uğraş  olarak gerçekleştirdiği objedir. Boncukta çoğu renk   mevcuttur. Renkli renkli takılar farklı  çeşitli bir çok takı  yapılmıştır.Çok emek isteyen bu iş  yıllarca daha güzel görünmek adına kullanılmıştır. Milattan Önce 4000 yıllarında sabun taşından yapılan ilk mısır boncukları  cama yakın bir sırla kaplanıyordu. Orta Çağdan bu günlere çok fazla değişime maruz kalmıştır takılar. Eşarp ucuna boncuk oyası  , kolye ,bilezik ,künye ,toka ,taç  ,gelinliğe ,abiyeye ve hatta ayakkabılara kadar girmiştir dedi

Kursiyeler ise kursa  değil de adeta  terapi  merkezine geliyormuş gibi rahatlıyoruz. Şimdiden ürettiklerimizi satmaya başladık. Yetkililerden bize ürünlerimizi satacağımız pazar bulmalarını istiyoruz. Halk Eğitimi Merkezi Müdürümüz Ömer OKUR'a   ve Kurs öğretmenimize  çok teşekkür ederiz dediler.

 

 

 

Kursiyerlere belgeleri Erdemli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu (ASO) Müdürü Ömer OKUR, müdür yardımcısı Serkan  ZÜYLİ , Arpaçbahşiş Aile Sağlığı Merkezi. Dokoru  Berat YOĞUN  ve kurs usta öğreticisi Sare YÜKSEL tarafından verildi.

Etiketler : veli
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.