ERDEMLİ'YE HAYAT VERECEK ARITMA VE İÇMESUYU PROJESİ DEVAM EDİYOR



Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü'nün sahillerdeki kirliliğin önlenmesine ve İçmesuyu temini sistemi iyileştirmeye yönelik projelendirdiği, "Erdemli Su Temin Sisteminin Rehabilitasyonu ve Deniz Deşarjı Projesi" çalışmaları devam ediyor.

 Yapımı Erdemli İlçesinde devam eden ve altyapı ihtiyaçlarının giderilmesi amacı ile geliştirilen "Erdemli Su ve Atıksu Projesi" Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği (AB) Yatırımları Dairesi Başkanlığı tarafından Türkiye'de yürütülmekte olan AB Mali Yardım Programı (IPA) kapsamında bulunan 15 proje arasında yer aldığı belirtildi.

 MESKİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 13.077.577,00 Avro proje bedeli ve 12.632.939,00 Avro tutarında bir bütçeye sahip olan projenin finansmanı % 85 oranında Avrupa Birliği hibe fon kaynağından, % 15 oranında ise ulusal kaynaktan karşılanacaktır. Ulusal kaynaktan karşılanacak olan % 15' lik kısmın % 6'sı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, % 9'luk kısmı ise MESKİ Genel Müdürlüğü tarafından temin edileceği açıklamada, "Erdemli Atıksu Arıtma Tesisinden çıkan arıtılmış suların Akdeniz'e deşarj edilmesini sağlamak üzere karada 415 metre uzunluğunda HDPE boru döşenmesi, denizde 1.451 metre uzunluğunda HDPE boru derin deniz deşarj yapısı inşaatı gerçekleştirilecektir. Yaklaşık 130.000 kişiye hizmet edecek olan "Erdemli Su Temini Sisteminin Rehabilitasyonu ve Deniz Deşarjı Yapım İşi'nin

 tamamlanmasıyla hem Erdemlideki içme suyu temin sistemi iyileştirilerek hem de Akdeniz'deki kirlilik yükü düşürülerek Erdemli halkına Avrupa Birliği standartlarında su ve atıksu yönetimi hizmetleri sağlanacaktır. Bu sayede halk sağlığını tehdit eden unsurlar asgari düzeye indirilmiş olacaktır." denildi.

 Projenin 2015 sonunda bitirileceği ve proje kapsamında yaklaşık 33 km'lik içme suyu hattının iyileştirileceğinin, su depolarının ve pompa istasyonlarını yenileceğinin altı çizilen açıklamada;  Proje kapsamında bugüne kadar boru döşeme çalışmalarının % 40'ı tamamlanmıştır.  Erdemli 'ye su dağıtım hatlarını besleyen su depolarının rehabilitasyonu kapsamında mekanik projeler ile su depolarının ve boru hattı dağıtım şebekesinin otomasyonla yönetimi için gerekli SCADA yazılımları hazırlanmaktadır. Su şebekesinde basınç yönetimi sistemi kurulurken ve kayıp kaçaklar azaltılmış olacaktır. Deniz deşarj için gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. Yakın zamanda çalışmalara başlanılacaktır. 1,4 km'lik deniz deşarjı çalışması yapıldıktan sonra Erdemli sahillerinin daha temiz ve sağlıklı alt yapıya kavuşacağı bilgisi verildi.

 Erdemli Su ve Atıksu Projesi tamamlandığında Erdemli Sahillerinin çok daha sağlıklı olacağını belirten MESKİ yetkilileri, "Yaptığımız bu hizmetler devreye girdiği zaman buradaki sahillerde artık gerçek anlamda mavi bayraklı sahiller ortaya çıkacak. Bu sahillerde kimse denize girmekten endişe etmeyecek. Vatandaşlarımıza bu güzelliği yaşatacağız. Bu Erdemli Su ve Atıksu Projesi için yapılan çalışmalar sayesinde Mavi Akdeniz'in Erdemli sahillerinde bir damla atıksu denize gitmeyecek. Bu proje ile Erdemli sahilleri eskisi gibi kirlenmeyecek, herkes istediği yerde denize girebilecek. Erdemli kıyılarımızın daha temiz ve hatta mavi bayrak alacak kadar sağlıklı olması için MESKİ Genel Müdürlüğü olarak gece gündüz demeden çalışıyoruz " denildi.


              
Etiketler : veli
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.