ERDEMLİ'DE YENİ GELİR KAYNAĞI KİVİ

ERDEMLİ'DE YENİ GELİR KAYNAĞI KİVİ

 Erdemli Ziraat Odası (EZO) Başkanı Rasim Şahin, limon ve domatese alternatif ürün olarak, verimi ve getirisi yüksek kivi üretiminin Erdemli'de yapılması için çalışmalar başlattıklarını söyledi.

Türkiye'de kivi üretiminin ana merkezi olarak bilinen Karadenizden sonra Akdeniz'in iklim yapısı uygun olan yerlerinde de üretim yapılmasını arzu ettiklerini ve limon ve domatesteki gibi kivi üretiminde de iddialı olduklarını anımsatan Şahin, bu nedenle üreticileri Erdemli'de ürün çeşitliliğini geliştirmek ve alternatif ürüne yönelmelerini sağlamak amacı ile kivi üretimi için çalışmalar başlattıklarını belirtti.

Gazetecilere kivi üretimi hakkında açıklamalarda bulunan Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Erdemlili üreticilere  kivi yetiştiriciliğini yerinde incelemeleri için Mersin'in Toroslar ilçesine bağlı Çağlarca (Sunturas) Mahallesine götürerek  yerinde inceleme yaptırdıklarını ve bilgi almalarını sağladıklarını kaydetti.

Erdemlinin  birçok bölgesinin kivi üritimine uyugun olduğunu belirten Şahin, ''Ülke ekonomisine büyük katma değer sağlayan domates ve limon üretiminin yanı sıra kivi üretiminin de yapılabileceğini burada görmekteyiz.  Akdeniz bölgesinin en yüksek kivi verimini Çağlarca  Mahallesinde gördük biz de üreticilerimizi bu konuya yönlendirmek için buradayız. Kivi üretiminin hem üreticilerimize hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Kivi üretimi için odamızda önemli çalışma içerisinde ve oda olarak sertifikalı kivi fidanı üretimini de yapıyoruz'' dedi. 

 Çağlarca Mahallesi Muhtarı Mustafa Gezer de yaptığı açıklamada, Çağlarca Mahallesinin eskiden ürettiği şeftaliler ile tanındığını ancak şeftalinin para etmemesi üzerine son 20 yıldır kivi üretimine geçtiklerini anımsatarak şöyle konuştu:

''Mahallemizde yaklaşık 2 bin dönüm arazide yılda  4 bin ton kivi üretiyoruz. Yeni dikimlerle birlikte 5 yıl sonra 8-10 bin ton ürün almayı hedefliyoruz. Şeftali ürünü para etmezken kiviyi dalında 2,5 liradan satıyoruz. Şeftaliden alamadığımız parayı kividen alıyoruz. Bu da üreticiyi mutlu ediyor.''

Erdemlili üreticilerden Adnan Dölek ile Mehmet Şahin de mahallelerinde kivi üretimine geçeceklerini bu nedenle de kivi üretimini yerinde incelemek üzere üretimin  iyi olduğu Çağlarca'ya gelerek incelemelerde bulunduklarını söylediler. 

 

Etiketler : veli
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.