DİPLOMALI ÇOBANLARA DEVLET DESTEK VERECEK

Erdemli Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürlüğü, Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR)  ile Erdemli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün işbirliğiyle düzenlenen ''Sürü Yönetimi Elemanı Benim'' eğitimini başarıyla  tamamlayan 40 kursiyere  sertifikaları törenle verildi.

Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO)  konferans salonunda gerçekleştirilen sertifika töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Mersin İl Müdürü Kadir Çiftepala, il genelinde açtıkları 9 kursa 268 kursiyerin katıldığını ve kursu başarı ile tamamlayanlara sertifika verdiklerini söyledi.

Küçük baş hayvan yetiştiriciliğinde sürü yönetimi eğitimi alanlara devlet testeğinin öncelik tanınacağını dile getiren Çiftepala, üreticilere hayvan sayısını artırmaları çağrısında bulundu.

Mersin'in 1 milyon 219 bin adet küçükbaş hayvan üretimiyle Türkiye birincisi olduğunu belirten Çiftepala, her hayvan başına üreticilere devletin 25 lira destekleme verdiğini belirtti.

2003 yılı ile 2014 yılı arasında devletin Mersin'li küçükbaş hayvan üreticilerine verdiği desteklerin 729 milyon lirayı bulduğunu kaydeden Çiftepala, 2003 yılında Mersin genelinde koyun keçi varlığının 755 bin adet iken rakamın  bugün itibari ile 1 milyon 219 bin adete ulaştığını sayının daha da artmasını beklediklerini ifade etti.

Mersin'in küçükbay hayvan yetiştiriciliği konusunda büyük potansiyele sahip olduğunu da dile getiren Çiftepala, küçükbaş hayvan üreticilerinin hayvanlarını yaylalarda rahat otlatmalarını sağlamaları için mera ıslahı da yaptıklarını ifade ederek,  ''Bizim amacımız hayvancılık çıtamızın yukarıya çıkartılmasını sağlamaktır. Hepimiz bilmekteyiz ki son yıllarda hayvancılık ve et ithalatı yapılmaktaydı. Şu anda ithalat durdu, artık hayvan ve et ithal etme yerine ihraç etmenin yollarını aramaktayız. Çünkü Mersin 1 milyon 219 bin adet keçi koyun varlığı ile  Türkiye'de birinci sırada.  Bunu neden avantaja dönüştürmeyelim ki'' şeklinde konuştu.

Mersin Damızlık Koyun keçi Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan da yaptığı konuşmada, küçübaş hayvan yetiştiriciliğinde girdi maliyetlerinden sonra en büyük sıkıntının çoban bulmakta yaşandığını açılan kurslarla bu sıkıntının ortadan kalkacağına inandığını belirtti.

Konuşmaların ardından ''Sürü Yönetimi Elemanı Benim'' kursuna katılanlara sertifikaları törenle verildi. 

Etiketler : veli
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.