Dikenli incirin DNA'sı çıkartıldı

Dikenli incirin DNA'sı çıkartıldı 

Dikenli ilcirde DNA çalışması ile ilgili  bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)'e bağlı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu adına projeyi yürüten Üretim ve İşletme Bölümü Başkanı yüksek ziraat mühendisi Cengiz Türkay, Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye'de yetişen dikenli incirden 103 meyve örneği alınarak laboratuvarda analizlerinin yapıldığını analizler sonucu  çeşit olabilecek genotiplerin  belirlendiğini söyledi.

Dikenli incirin en fazla Akdeniz Bölgesine yayılmasını, metropol kentlerdeki büyük marketlere satılmasını amaçladıklarını belirten Türkay, ''Dikenli incir halk arasında "Frenk yemişi" veya "kaynana dili" olarak da bilinen dikenli incir, kayalık alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişiyor. Hiçbir bakımın yapılmadığı kimyasal ilacın kullanılmadığı dikenli incir meyveleri taze tüketilebildiği gibi kurutularak, reçel ve marmelata işlenerek, pestil, lokum ve benzeri şekerli ürünlere dönüştürülerek de değerlendirilebiliyor. C vitamini yönünden zengin olan meyve, vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğine de sahip. Dikenli incirin sindirim sistemini rahatlattığı, bağırsak faaliyetlerini düzenlediği, kabızlık sorununu giderdiği de biliniyor'' dedi.

Dikenli incirin yoğunluklu olarak yetiştiği ve halkın satarak büyük gelir elde ettiği Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Taşobası Mahallesinde dikenli incirden gelir elde ettiğini belirten Aydın Gazi, ''Mahallemizde kayaların arasında yani verimsiz arazilerde yetişen dikenli incir, bir çok ailenin kışlık geçimini sağlıyor. Ben de evimin çevresine diktiğim incirden azımsanmayacak gelir elde ediyorum. Dikenli incir mahalle halkı için büyük gelir kapısı'' diye konuştu. 

 

Etiketler : Veli
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.