Dikenli incir yetiştiriciliğinde teknik eleman eğitimi sona erdi

Dikenli incir yetiştiriciliğinde teknik eleman eğitimi sona erdi

Mersin'in Erdemli ilçesinde Akdeniz Natural Yaşam Derneği tarafından hazırlanan Erdemli Ziraat Odasının da eş finansman sağladığı "Sivil toplum diyaloğu, yöresel ürünlerle kırsal kalkınma projesi'' kapsamında İtalyadan gelen 4 uzman tarafından 25 ziraat mühendisine Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde verilen 'dikenli incir yetiştiriciliği' eğitimi sona erdi.

Eğitime Silifke, Erdemli,Tarsus, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile  Orman Bölge Müdürlüğü proje biriminde çalışan ziraat mühendisleri dikenli incir yetiştiriciliği konusunda aldıkları eğitimi üreticilere anlatacak.

Proje koordinatörü ve Akdeniz Naturel Yaşam Derneği Başkanı Avni Taşyürek, dikenli incir yetiştiriciliği konusunda 1 hafta süren eğitimin başarılı geçtiğini söyledi.

Özellikle Çukurova yöresinde yoğunluklu olarak yetişen dikenli incir meyvesinin hem yurt içinde büyük marketlerde satılması hem de ihracatının yapılması için projeye İtalya'dan ortak bulduklarını belirten Taşyürek, amaçlarının  doğada kendiliğinde yetişen dikenli incirin kültüre alınarak daha kaliteli yetiştirilmesi ve bol kazanç elde edilmesinin amaçlandığını belirtti.

Tarsus'un Taşobası Mahallesi'nde yoğun olarak yetişen ve üreticilerine kazanç sağlayan dikenli incirin, üreticisine daha fazla kazandırması için İtalya'daki ortaklarından 4 uzmanı yurda getirerek bu ürünün bilimsel anlamda yetiştiriciliğinin sağlanması  konusunda 25 mühendise eğitim verdirdiklerini kaydeden Taşyürek, projeye destek veren Erdemli, Tarsus, Aydıncık, Silifke ilçe tarım müdürlüklerine ve ziraat odası yöneticilerine teşekkür ettiklerini belirtti.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, projeye maddi desteklerini sürdüreceklerini belirterek, ''Çiftçilerimizin kaliteli ürün yetiştirip bol kazanç elde etmeleri için şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da desteklerimizi sürdüreceğiz'' dedi.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali  Ergezer de yaptığı konuşmada, dikenli incirin ıslahı ve kaliteli ürün yetiştiriciliği konusunda oda olarak üzerlerine düşen her türlü görevi üstlenmeye hazır olduklarını vurguladı.

İlçeye bağlı Taşobası Mahallesinde doğada kendiliğinde yetişen dikenli incirin yurt dışına ihracatının yapılmasının da zamanı geldi diyen Ergezer, projeyi hazırlayanlara ve İtalya'dan Türkiye'ye gelerek eğitim veren uzmanlara teşekkür etti.

Projenin İtalya ortağı UNİSANA Sivil Toplum Kuruluşu başkanı ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uluslararası Dış İlişkiler Koordinatörü Dr. Kenan Aydınoğlu da eğitim sonunda yaptığı konuşmada, ''Bu projede Türkiye ve İtalya'nın bir işbirliği var. Bu işbirliği kapsamında, dikenli incir konusunda İtalya'nın  yılların verdiği bir deneyimi var. Eldeki bilgi birikimini Türkiye'deki üreticilere ve mühendislere aktarmak bizim için çok mutluluk verici. 

Biz bu çalışmaları yaparken sadece kursiyerlerden ilgi görmedik. Arazide çalışırken çiftçilerden de çok büyük ilgi gördük. Örneğin Tarsus'un taşobası Mahallesinde üreticilere sicilya'da 40 dekar arazide dikenli incir yetiştiriciliği yapan Michele Russo isimli üretici incirin bakımından hasadına kadar olan bölümlerini anlattı. Burada üreticilerin çok ilgili ve konuya meraklı olduklarını gözlemledik bu güzel bir gelişme. Tarsus Ziraat Odası ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün konuya ciddi baktığını hissettik. Herkesin bu konuyu öğrenip, en güzel bir şekilde uygulayıp ekonomiye bir katkı sağlamak için ellerinden gelini yapmaya hazır olduklarını gördük'' dedi.  

Projenin uygulanması için 18 aylık süresinin bulunduğunu ifade eden Aydınoğlu, ''Bu proje kesinlikle 18 ayda bitmeyecek. Biz İtalya tarafını özellikle Sicilya tarafını ve Palermo Üniversitesini birazcık zorlayacağız. Onlarda seve seve bu projeye katkıda bulunacaklar. Bu proje gerçekten Türkiye'de önemli bir yer teşkil edecek, yeni ürün arayışlarının önünü açacak'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından eğitime katılan 25 ziraat mühendisine sertifikaları törenle verildi.

 

Etiketler : veli
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.