CUMHURİYET!

CUMHURİYET! 

Sevgili dostlar; bu hafta sizlerle “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Vatan sevgisinden” bahsedelim istedim. 

Vatan; Bir kimsenin doğup büyüdüğü; bir milletin hâkim olarak üzerinde yaşadığı, barındığı, gerekirse uğrunda canını vereceği toprak bütününe vatan denilmektedir.  

Cumhuriyet; Milletin, egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı devlet şeklidir. 

Türk Milleti’nin vatanına olan sevgisi ve bağlılığı tarihi bir gerçektir ve milletimizi diğer milletler arasında üstün kılan en asil özelliklerden birisidir. Bununla birlikte her Türk, milletinin menfaatlerini kendi menfaatlerinden, milletinin geleceğini kendi geleceğinden üstün tutan bir anlayışa, derin bir millet sevgisine sahiptir. 

Türklerin, diğer bütün milletlere örnek olması gereken vatan ve millet sevgisi, bize şanlı tarihimizin en önemli miraslarından birisidir. Vatan ve millet sevgisi, çok asil sevgilerdir ve Türk Milleti için kutsal değerlerdir. 

"İnsan vatanını sever, çünkü hürriyeti, rahatı, hakkı vatan sayesinde kaimdir." (Namık Kemal) 

"Vatan sevgisi ahlakta iyiliği, ahlakta iyilik de vatan sevgisini meydana getirir." (Montesquieu) 

"Vatan sevgisi imandan gelir." (Hz. Muhammed) 

Vatan sevgisinde ölçü ne olmalıdır? 

1- Hiç bir sevgi ölçüsüz olmadığı gibi, Vatan sevgisi de ölçüsüz olamaz. 

2- Ölçü, Vatan sevgisi insanı maneviyatını zedelememeli. Vatan sevgisinin imandan olduğu unutulmamalı... 

3- Ölçü, Vatan sevgisi, insanın sağlığını bozacak düzeye gelmemeli... 

4- Ölçü, Vatan sevgisi toplumsal olup, bireysel hareket edilerek Vatana fayda yerine zarar verilmemeli... 

5- Ölçü, Vatan sevgisi insana sevgi ve saygıyı ilke edilmeli. İnsana sevgi ve saygı olmayan Vatan sevgisi kabul edilemez. 

Sevgili Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselâm, hicret esnasında Mekke’den ayrılırken Hezreve denilen yerde devesini durdurdu. Doğduğu ve çocukluk yıllarından beri yaşadığı yer olan mukaddes belde Mekke’ye son kez hüzünle baktı, baktı. Ve şöyle buyurdu:

“Ki sen Allah’ın yarattığı yerlerin en hayırlısı, Allah’ın katında en sevgili olanısın. Bana senden daha sevgili, daha güzel yurt yoktur. Çıkarılmaya zorlanmamış olsaydım, senden aslâ ayrılmaz, senden başka yerde yurt yuva tutmazdım.”

Uğrunda binlerce şehit verilmiş, içinde binlerce masum yaşayan vatanımız şüphesiz göz nûrumuz, baş tâcımızdır. Ve herkesin vatanı kendisi için aynı öneme hâizdir. Vatan edinilmiş bir toprağa düşman gözünün eğri bakması bile o vatanda yaşayan herkese savunma hakkı verir.  

Üstad Mehmet Akif Ersoy’’un şu mısralarda söylediği gibi; 

“Sahipsiz olan bir vatanın batması haktır,  

Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır.” 

Bizdeki Cumhuriyet aşkı Memleket sevdasındandır!