BAŞKAN KOCAMAZ: “ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİN ENGELSİZ BİR KENTTE YAŞAMASI İÇİN ÇABALIYORUZ”

BAŞKAN KOCAMAZ: “ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİN ENGELSİZ BİR KENTTE YAŞAMASI İÇİN ÇABALIYORUZ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir program düzenlendi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın katılımlarıyla gerçekleşen programda sergilenen tiyatro oyunu ve konserlerle engelli bireyler ve aileleri keyifli bir gün geçirdi.

Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen programa, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD) Başkanı Ayferi Tuğcu, Mersin Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Dursun Arslan, engelli derneklerinin başkanları ve yöneticileri, meclis üyeleri, engelli bireyler ve aileleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Programda Mersin Şehir Tiyatroları Engelsiz Tiyatro Atölyesi ‘Şehrazat’ adlı oyunu sergilerken, Engelsiz Koro Grubu da Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği’nin birbirinden güzel parçalarını seslendirdi.

 “Tüm engellere inat, kardeşlik ve barış içinde yaşıyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmasında, “Bugün burada, çok değerli engelli kardeşlerimizin sesine kulak vermek, yaşadıkları tüm zorluklarda yanlarında olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak için toplanmış bulunuyoruz. Bugün, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Böylesi önemli, anlam dolu bir günü yoğun çabamızla engelli dostu bir kent yaptığımız Mersin’imizde, sizlerle beraber anmaktan, bu güzel anı hep birlikte yaşıyor olmamızdan mutluluk duyuyorum” dedi.

Tüm engellere rağmen Mersin’de barış ve kardeşlik içerisinde yaşadıklarını dile getiren Başkan Kocamaz, “Biz bir bütünüz. Tüm engellere ve engellemelere inat, güzide kentimiz Mersin’de omuz omuza olmanın kıvancıyla kardeşlik ve barış içinde yaşıyoruz. Bilmeliyiz ki aynı topraktan geldiğimiz şu ahir dünyada aynı havayı soluyorsak, güneş gök kubbede bizlere aynı ışığı sunuyor,  hepimizi aynı şekilde ısıtıyorsa hüzünlerimiz, sevinçlerimiz aynı ise bizi birbirimizden ayrı kılacak hiçbir engel yoktur. Eğer bir engel var ise o da insanoğlunun kalbindeki ve zihnindeki engelden başka bir şey değildir” şeklinde konuştu.

“Toplumda yaşayan tüm bireyler eşittir”

Engelli bireylerin yıllar boyunca çok ağır ayrımlara maruz kaldıklarını sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz, “İnsanların bilinç eksikliğinin, empati yoksunluğunun bedelini çok ağır ödediniz. Son yıllarda bu algı büyük oranda değişmiş olsa da sizlerin halen karşılaştığı en büyük ve en tehlikeli sorun ötekileştirilmektir. Toplumumuzda siz saygıdeğer kardeşlerimize yönelik bu tutumların değiştirilebilmesi amacıyla, sizlerin farklılıklarına saygı göstererek, toplumda yaşayan tüm bireylerin eşit olduğuna inanmamız ve bu inancı günlük yaşantımızda uygulamamız gerekmektedir. Bu bilinçle, eğitimden sağlığa, iş ve mesleki rehabilitasyondan, kültür ve sanata, spor ve kent standartlarının iyileştirilmesine, ulaşımdan psikolojik ve sosyal desteğe kadar birçok alanda, siz sevgili kardeşlerimize, en üst düzeyde hizmet sunarak, sizlerin üreten ve bağımsız bir şekilde yaşayabileceğiniz bir dünya oluşturmak bizlerin en öncelikli görevidir” diye belirtti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldikleri günden bu yana engelli bireyleri sosyal hayatla barıştırmak ve yaşama dair her konuda teşvik ederek, kalplerdeki ve zihinlerdeki engelleri hep birlikte kaldırmak için gayret gösterdiklerinin altını çizen Başkan Kocamaz, “Bizler, her konuda sizlerin yanında yer almaya, sizlerin hayatlarını kolaylaştırmaya büyük önem ve özen gösteriyoruz. Mersin’de kader birliği ettiğimiz, siz engelli kardeşlerimizi anlayarak ve yaşadığınız tüm sorunları çözerek, Mersin’i engelli dostu bir kent yapmanın hazzını yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bizler engelli kardeşlerimizin engelsiz bir kent yaşamı sürmesi için çabalıyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, Mersin’i engelsiz bir şehir haline getirmek için hayata geçirdikleri ilklerden bahseden Başkan Kocamaz, Engelliler Dairesi Başkanlığı’nı kuran ilk Büyükşehir Belediyesi olmanın haklı gururunu yüreklerinde taşıdıklarını ifade etti.  Büyükşehir Belediyesi olarak, özveriyle hayata geçirdikleri çalışmalarından ve elde ettikleri başarılardan söz eden Başkan Kocamaz, “Bir kısmından kısaca bahsettiğim, halen büyük bir özen ve özveriyle yürüttüğümüz bu gibi çalışmalarımız dolayısıyla Dünya Engelliler Vakfı ve Dünya Engelliler Birliği tarafından ‘Küresel Sosyal Farkındalık Ödülü’ ile onurlandırıldık. Ayrıca, 14-16 Haziran 2016 tarihleri arasında New York’ta yapılan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesine Taraf Devletler 9. Toplantısı’nda ‘Erişilebilirlik Ödülünü’ almaya hak kazandık. Bu ödüller, başarımızın tescili ve kadromuzun motivasyonu için önemlidir. Ancak biz, ödül kazanmak için değil, Mersin’de yaşayan siz değerli engelli kardeşlerimizin engelsiz bir kent yaşamı sürmesi için çabalıyoruz. Gayemiz, siz engelli bireylerimiz ve ailelerinizin yüzünde sımsıcak bir tebessüm oluşturmaktır” dedi.

“Sevginin tüm engelleri aşacağına ve gönül gözümüze dokunacağına inanıyoruz”

Büyükşehir Belediyesi olarak sevginin tüm engelleri aşacağına inandıklarını belirten Başkan Kocamaz, “Sizlerin, şehir içindeki zaruri ihtiyaçları en modern şekilde tamamlanmış, spor, sanat, edebiyat, siyaset, eğitim ve iş dünyası da dâhil olmak üzere hayatın her alanında tüm topluma örnek olacak işlere imza atmanız bizlerin en büyük temennisidir. Biz bu kente hizmet sunmaya gelirken her şeyden önce kendimize bir söz verdik. Mersin’e her dokunuşumuzda sevgiyi temel alacağız dedik. Çünkü sevginin tüm engelleri aşacağına ve gönül gözümüze dokunacağına inandık. Bugün buradaysak ve sizlerle birlikte aynı duyguları paylaşabiliyorsak, bizi bundan daha fazla mutlu edebilecek bir güç yoktur. Unutmayın sizler, bu hayatta yılmadan, azimle vermiş olduğunuz çabayla birer engelli olmaktan öte, engelleri yüreğinizdeki ışıkla aşanlardansınız. Sizler, geleceğe dair umudunuzu korudukça aşamayacağınız engel, başaramayacağınız hiçbir şey olamaz. Sizlerle ne kadar gurur duysak azdır. Sözlerime son verirken Dünya Engeliler Günü’nüzü bir kez daha kutlar, şu hayatta vermiş olduğunuz mücadele ile hepimize örnek olan siz değerli kardeşlerimin sorunları hususunda toplumsal duyarlılığın artmasına vesile olmasını temenni ediyor, sizleri saygıyla selamlıyor” şeklinde konuştu.

Başkan Kocamaz konuşmasının ardından Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Ayferi Tuğcu’ya Engelsiz Mesleki Eğitim Merkezine vermiş olduğu katkılardan dolayı plaket verdi. Engelli bireyler de Başkan Kocamaz’a Büyükşehir Belediyesi’nin Engelsiz Mesleki Eğitim Merkezi’nde yapmış oldukları seramik tabloyu hediye ettiler.

Engelsiz Tiyatro ve Engelsiz Koro yoğun ilgi gördü

Konuşmaların ardından Mersin Şehir Tiyatroları Engelsiz Tiyatro Atölyesi’nin Şehrazat adlı oyunu sahnelendi. Oyun izleyenlerden büyük alkış aldı. Oyunun yönetmenliğini Gülen Cesur üstlendi.

Tiyatronun konusu ise şöyle: ‘Şehrazat, bin yılın en iyi hikayesi olarak geçer edebiyat dünyasında. Binbir Gece Masalları’nın asıl kaynağında olay şöyledir: Fars diyarında Şah Şehriyar isminde güçlü bir hükümdar yaşar. Günün birinde karısı hükümdarı aldatır ve hükümdar deliye dönerek bütün kadınlara düşman olur. Her gece bir kadını öldürerek, kendince intikam almaya başlar. Vezirin kızı Şehrazat ise aklını ve zekasını kullanarak, akşam başlayıp sabaha dek süren masallar anlatır hükümdara binbir gece ve böylece hükümdar hatasını anlar. Şehrazat’ın zekası ve sevgisi, hükümdarın acısını ve acımasızlığını yenmiştir. Bizim masalımızda ise ana tema aynıdır. Hükümdara bir kahinin gelerek, gelecekle ilgili kötü haberler vermesiyle Şah Şehriyar’ın aklını kaçırarak bir zalime dönüşmesi ve ülkesindeki kadınlara zulüm etmesi anlatılır. Şehrazat’ın binbir gece süren masallarıyla hikâye devam eder. Ayrıca masal içinde masal anlatarak, oyun zenginleştirilmiştir.’

Tiyatronun ardından ise Engelsiz Koro Grubu tarafından Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği dinletisi gerçekleştirildi. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.