AVUKATLAR İLLEGAL HASAR DANIŞMA ŞİRKETLERİNDEN ŞİKAYETÇİ.

    AVUKATLAR İLLEGAL HASAR DANIŞMA ŞİRKETLERİNDEN ŞİKAYETÇİ.

     Konuyla ilgili, Mersin Barosu Erdemli Tesilcisi Av. Fahrettin GÜRSOY

   HASAR DANIŞMANLIK ŞİRKETLERİ HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI YAPTI.

            

           Son yıllarda mesleğimize her taraftan yoğun bir saldırı yapılmaktadır. Bir taraftan yasal düzenlemelerle avukatlık mesleğinin faaliyet alanı gittikçe daraltılmakta, avukatların yaptıkları iş çeşit bakımından azaltılmakta, bir kısım işler başka meslek alanlarına açılmakta, diğer taraftan ise artık sayıları yüzlerle ifade edilen hukuk fakültelerinden her yıl  mezun olan binlerce genç hukukçu ile meslek mensuplarımızın maddi durumları her geçen gün kötüye gitmekte, yeni mezun meslektaşlarımız meslek standartları altında çalışmaya zorlanmaktadır.

            Bunlar yetmezmiş gibi bir de son yıllarda illegal faaliyetlerle mesleğimizi icra etmemiz zorlaştırılmaktadır. Ülkemizin her köşesinde illegal faaliyette bulunan ve hasar danışmanlığı adı altında fiilen avukatlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşlar mesleğimize zarar vermektedir. Kendilerine hasar danışmanı sıfatını uygun gören bir takım kişi ve kuruluşlar trafik kazası sonucunda maddi ve manevi zarar gören mağdurları çeşitli yöntemlerle bularak uğramış oldukları kazadan dolayı hak etmiş oldukları tazminatın takibini yapacaklarını vaat ederek vatandaşları kandırmakta, sigorta şirketleri ile anlaşarak belki de mağdurun hak etmiş olduğu tazminattan azına razı olarak sigorta şirketinin ibrasını sağlamakta ve kazanılan tazminat miktarını da mağdurdan gizleyerek, az bir kısmını mağdura verip, fahiş kazançlar sağlamakta ve mağdurun ikinci kez mağdur olmasına sebebiyet vermektedir. Tüm bu işlerin yapılmasında da malesef bir kısım kamu görevlileri alet olmaktadır. Takipçi simsarın kazanın meydana gelmesinden hemen sonra kaza mahalline ulaşması, acil serviste sedye üzerindeki hastadan haberdar olması ya da henüz savcılık soruşturma dosyası açılmadan savcılığa gelmesini başka şekilde izah etmek mümkün değildir. İş artık öyle boyutlara vardırılmıştır ki kaza mahallinde tespit tutanağı düzenlenirken, acil serviste mağdur sedye üzerindeyken, taziye çadırında insanlar acılarını paylaşırken sözde hasar danışmanları mağdur ve mağdur yakınlarının tacizine uğramaktadır.

              Vatandaşlarımız malesef ki bu simsarların tuzaklarına düşmekte ve ikinci kez mağdur olduktan sonra mağduriyetine çare bulmak için Baromuza başvurmaktadır. Baromuza ulaşan şikayetleri incelediğimizde gerçekte sigorta şirketinden örneğin 400.000,00.TL. tahsil edildiği vakalarda mağdura 190.000,00.TL. ödendiğini, tahsil edilen tazminatın çoğu zaman yarısından azının ödendiğini, tazminatın tahsilinde kaza tespit tutanaklarında, kusur ve maluliyet oranlarında,tazminatın hesabında usulsüzlükler yapıldığına şahit olmaktayız. 

              İlçemizde de bu şekilde çalışan birden fazla sözde hasar danışmanları bulunmaktadır, Türbe caddesinde, hastane caddesinde, tapu caddesinde, D-400 karayolu üzerinde hasar danışmanlık firmaları faaliyet göstermektedir. Bunların dışında şehir dışından gelen takipçiler de bulunmaktadır. Biz Mersin Barosu olarak elimizden geldiğince bu illegal yapılarla mücadele etmeye çalışıyoruz. Ancak cezaların caydırıcı gücünün olmaması hasar danışmanlarına çalışma imkanı sağlamaktadır. Ancak bizler herşeye rağmen bu yasadışı faaliyetlerle mücadele azmimize devam edeceğiz.

              Yakın geçmişte, 2019 yılı mayıs ayında Erdemli Emniyet Müdürlüğü karşısında  yasadışı Hukuk danışmanlığı, sigorta, hasar danışmanlığı faaliyetine başlanıldığını duymamız üzerine konuyu araştırdığımızda asıl mesleği kaportacılık olan bir şahsın bu işyerini açtığını tespit ettik. Şahıs hakkında Avukatlık Kanununa muhalefet suçu nedeniyle Mersin Barosu olarak yapmış olduğumuz suç duyurusu kapsamında şüpheli şahsın işyerinde arama ve  el koyma işlemi yapılmış,işyerinin dış cephesine asmış olduğu büyük ebatlı afiş kaldırılmış ve şahıs hakkında Erdemli Asliye Ceza Mahkemesinde ceza davası açılmıştır.Yapılan yargılama neticesinde şahıs hakkında Avukatlık Kanunu 63/3 maddesine aykırılık nedeniyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına karar verilmiş ve cezası ertelenmemiştir.

               Şahsın eylemine devam etmesi nedeniyle yeniden şikayet etmemiz üzerine, ayrı bir ceza davası açılmış ve bu defa 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına karar verilmiş ve yine cezası ertelenmemiştir. Mahkeme kararları ile yapılan faaliyetin yasadışı olduğu tespit edilmiştir.

               Tüm bu soruşturma,yargılama işlemlerine ve cezalara rağmen şahsın kanunlara ve yargı otoritesine adeta meydan okurcasına aynı eylemlerine devam ettiğine şahit olmaktayız.  Şahıs son olarak Erdemli'nin değişik yerlerine, anayol üzerlerine kamuya açık bir şekilde afiş asarak vatandaşlarımızı mağdur etmeye devam etmektedir. Vatandaşlarımız mağdur olmamak için bu ve benzeri yasadışı faaliyetlerden uzak durmalıdır. 

            Mersin Barosu ve Erdemli avukatları olarak bu ve benzeri faaliyetlerle yasal mücadelemize devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın uğramış oldukları mağduriyetlerden kurtulmak isterken ikinci bir mağduriyete uğramalarını istemeyiz. Yasal hak mücadelesi avukatların işidir. Haklarınızı avukatlarla takip etmekten kaçınmayınız. Sigorta,kaza,ölüm,yaralanma ve benzeri tazminatların takibi kaportacıların, tamircilerin, sigorta simsarlarının yapabileceği bir iş değildir. Bu işler Avukatlık kanunu gereği avukatlara münhasır işlerdendir. Yargı organlarınca yaptıkları sigorta takip,hasar danışmanlık gibi faaliyetlerinin yasadışı olduğu defalarca tespit edilmiş ve cezai müeyyide altına alınmış kişi ve kuruluşlardan uzak durmanızı, bu tip faaliyette bulunanları Mersin Baromuza ve yetkili makamlara bildirmenizi önemle rica ederiz. Ayrıca bu ve benzeri şahısların mağdur ettiği kişilere Baromuza müracaat etmeleri halinde yasal destek sağlanacaktır.05.06.2020

                                                                                          Av.Fahrettin GÜRSOY

                                                                                  Mersin Barosu Yönetim Kurulu Üyesi

                                                                                            Erdemli İlçe Temsilcisi

                                                                                        

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.