ARDIÇ AĞAÇLARI HUNHARCA KESİLİYOR.

ARDIÇ AĞAÇLARI HUNHARCA KESİLİYOR.

Erdemli’de Vatandaşlar Yaylarda Hunharca Kesilen Ardıç Ağaçlarına Sahip Çıkmak için çalışma başlattı.

Ağaç ve Doğa Dostu Ali TOPAL Ağaçların kesilmemesi için bir vatandaş Erdemli Kaymakamlığına başvurarak yardım istedi.

 

 Topal yaptığı yazılı açıklamada bölgede yapılan ağaç katliamıyla ilgili bilgi verdi. ’’ Erdemli ilçemizin yayla yöresinde  yapılmakta olan,Erdemli Orman Işletme Müdürlüğüne  bağlı Silvi kültürel çalışma faaliyetleri yapılan bölgelerdeki Ardıç ağaçlarının Silvi kültürel çalışma tekniklerinde belirtilen şartlarda olmayıp  vahşet boyutunda hunharca kesilmesidir. Silvi kültürel çalışmanın yapıldığı birinci bölge Güzeloluk mahallesi Karatespi bölgesi, ikinci bölge ise Akpınar mah.Çıngılık bölgesidir.

Bölgemizde yetişen ardıç ağaçları Ekolojik değer ve kültür açısından son derece kıymetli  yetiştirilmesinin de son derece zor bir tür olan ,ardıç kuşuna bağımlılığı olan juniperusexcelsa(boylu ardıç)ağaç türüdür. Bölgemizde oldukça dar bir habitat  A sahip Kargagediği ve Göktepe arasında yüzyıllardır doğaya uyum sağlayarak doğal ortamda yetişme olanağı bulmuştur. Ve ayrıca bölgemizin yayla turizmi açısından son derecedeger teşkil etmektedir.

   Orman işletme müdürlüğümüz  ,bu kesim yapılan alanların bozukorman sınıfında olduğunu söylemekte ve daha öncesinden 12 .15 yıllık dikimi yapılmış ve bu gün boyları 2m ve 6m arasında bulunan sedir fidanlarının yetişmesine engel teşkil ettiği söylenmektedir. Oysa bu fidanlar bu zamana kadar o kesilen ardıç ağaçları ile birlikte yetişmiş  o boya gelmiştir.

 

Ve bu açıklamayı orman işletme Müdürlüğü adına arazide kesimi yapan müteahit firmanın personelleri yapmaktadır. Çünkü bölgede orman işletmeye ait bir personel bulunmamakta ve bütün kontrol müteahhit firmanın gözetiminde dır.ve hatta bölgeye orman işletmenin personellerinin bile girme yetkilerinin olmadığını söylemektedir ler.

  Bozuk orman olarak nitelendirilen bölge de aslında her dekara 20 ile 40 arası ardıç ağacı  düşmekte dir. Traşlama kesilmektedir.

Ayrıca bölge halkının çoğu Ardıç ağaç ına olan sevgi ve saygısından dolayı tapulu tarlasındaki Ardıç ları korumuş daha sonrada orman kadastro çalışmasında  bu tarlalar orman statüsüne alınmıştır.

 Biz burada yapılan Ardıç ağacı kesimlerinin  OGM nün Ocak 2014 yılında bütün teşkilatlarına teblig ettiği Silvi kültürel uygulamaların teknik esasları nın belirtildiği teblig deki Ardıç ağaçları nın nasıl silvi kültürel uygulama ile genclestirileceginin anlatıldığı maddelere büyük çelişki göstermektedir.

Resimde de gösterdiğimiz bölge de,yaklaşık 100 dekarlık bir alanda bir tane bile ardıç ağacı bırakılmadan, genç yaşlı demeden kesilmektedir. Oysa teblig de Ardıç ağacında asla Traşlama kesim yapılamayacak tır diye bahsetmektedir.Ayrica sedir fidanı olmayan kısımlarda da ardıç ağacının top yekun Traşlama kesildiğini görmekteyiz.  .

   Ayrıca kesilen Ardıç ağaçları bölge insanı ve köylerin yararına da kullanılmamakta, üç aydır her gün Karaman a nakliyesi yapılmaktadır.

     BİZİM buradaki kaygımız ne siyasi nede ticari boyutludur.Tamamen doğaya olan saygımız ağaca olan sevgimizdendir. Onbinlerce ardıç ağacının kesilmesini görüp tepkisiz kalmakta insani yanımızla ortusmemekte dır.

  Amacımız bölge de yapılan kesim çalışmasının bir an önce durdurulup,bölgede ki ogm ye ait planlamalarin yeniden gözden geçirilmesi. Tarafsız bir bilirkişi heyetinin bölge de inceleme yaparak rapor hazırlaması ve bu rapor doğrultusunda karar verilmesidir. Kurtarılacak her bir Ardıç geleceğimize hem bir ekolojik miras hemde nefes olacaktır.

25.09.2021 saat 14:00da ardıç kesimlerinin yapıldığı bölge de  basın açıklaması yapacağız. Sesimiz olmaya bekleriz. Saygılar sunarız.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.