Alata Araştırma Yaptı, Biber İki Katı Ürün Verecek

Alata Araştırma Yaptı, Biber İki Katı Ürün Verecek

Karaisalı biberi Islah çalışmasını yürüten Alata Araştırma'nın çalışmaları tescillendi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Adana Karaisalı Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından desteklenen Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah çalışması yürütülen Karaisalı Biberi tescil çalışması sonuçlandı.

Hayriye (kaypa biber) adıyla bakanlık tarafından tescillenen biber dönüme 2,5-3,0 ton olan verim 5,5 tona çıkartılarak verimde yüzde 90 artış sağlandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)'ne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Davut Keleş, konu hakkında AA muhabirine bilgi verdi. Özellikle Çukurova bölgesinde ilçenin adıyla özdeşleşen salçalık biber üretimiyle de adı öne çıkan Karaisalı biberinin ıslah çalışmasının sonuçlandırıldığını, Bursa ve Manisa illerinde Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denemeler sonucunda ''Hayriye'' adıyla tescilinin yapıldığını söyledi.

Keleş, geleneksel üretimde 2,5-3,0 ton olan üretimin 5,5 tona çıkartıldığını belirterek yüzde 90 verim ve kalite artışı sağlandığını belirtti.

Özellikle Çukurova yöresinde ev hanımlarının yemeklerin lezzetine lezzet katması amacıyla  Karaisalı biberini yemeklerde salça olarak kullandığını belirten Keleş, ıslah çalışmasıyla hem verimi arttırıldığını hem de ihracata yönelik olduğu için üreticilerin gelir düzeyinin daha da artırılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Islah çalışmasının tamamlanmasıyla dekarda ortalama 2,5-3,0 ton olan rekoltenin 5,5 tona çıkartıldığını kaydeden Keleş, ''İlçe genelinde ikinci ürün olarak da ekilen biber rekoltesinde artışla üreticilerin kar oranlarını arttıracak. Rekoltenin iki katına çıkması ileri aşamada üretim alanlarının yaygınlaşmasını da beraberinde getirecek'' dedi.

Özellikle Güney bölgelerinin mutfağında kullanılan salçalık biber üretiminde Adana, Türkiye'de önemli bir paya sahip diyen Keleş, ''Bilimsel adı yağlık biber, halk arasında ise salçalık biber olarak bilinen Karaisalı biberi ise yurt dışında büyük talep gören közlemeye uygunluğu açısından da dikkati çekiyor. Sanayi ürünü özelliği dolayısıyla işlenerek daha fazla katma değer ve aynı zamanda yeni istihdam alanları oluşturması açısından önemli. Karaisalı biberinin ıslahı sonucu;  közleme için gerekli tek tip biber üretileceğinden Avrupa ülkesi tüketicilerince daha fazla talep göreceğinden daha iyi fiyata satılabilecek, ihracat şansı yüksek bir ürün özelliğine sahip olduğundan daha fazla katma değer oluşabilecektir."

Islah çalışmasında verim bazında yüzde 90 başarılı sonuçlar aldıklarını vurgulayan Keleş, 2009 yılında başlanılan çalışmanın 2013 yılında tamamlandığını belirterek şöyle konuştu:

''Karaisalı biberi ıslah çalışmasında materyal olarak 396 genotip toplandı. İlk gözlemler sonucunda 114'e, ardından da bunlar saflaştırılarak 2012 yılında 49 saf hatta indirildi. Çalışmalar hem Karaisalı ilçesinde üretici alanlarında hem de Erdemli ilçesindeki Enstitü Ar-Ge arazilerinde yürütüldü. Ortaya çıkan 4 çeşit adaydan bir tanesi ''Hayriye'' adıyla Bursa ve Manisa'da yapılan denemeler sonucu Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından tescili yapıldı." Diye belirtti.

Etiketler : veli
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.