107 yaşındaki Muazzez İlmiye Çığ’dan kadınlara ’’çok okuyun’’ çağrısı

107 yaşındaki Muazzez İlmiye Çığ’dan kadınlara ’’çok okuyun’’ çağrısı

 

Anneler Günü nedeni ile Erdemli Kaymakamı Avni Kula 107 yaşındaki Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, ile şehit annesi 83 yaşındaki Fatma Söğüt’ü ilçeye bağlı Kargıpınarı Mahallesindeki evlerinde ziyaret ederek Anneler gününü kutladı çiçek takdiminde bulundu çeşitli armağanlar verdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun selamlarını iletti.

Çığ ve Söğüt’ün Anneler Gününü kutlayan Kaymakam Kula, Erdemli genelinde 100 yaşın üzerinde 10 kişinin belirlendiğini bunların en büyüğünün Muazzez İlmiye Çığ olduğunu belirtti. Çığ’ın anı defterine ziyaretle ilgili günün anlam ve önemini belirten yazı yazdı, uzun ömürler diledi.

Çığ’a 100 yıllık yaşamı, anneler günü ve gençlere tavsiyeleri hakkında sohbet eden Kaymakam Kulaya Muazzez İlmiye Çığ, Türk kadınına Atatürk’ün büyük önem verdiğini belirten Çığ, ‘’Atatürk olmasa idi bugünleri göremezdik. Onun yolundan hiç ayrılmayacağız. Gençlere tavsiyem, ‘çok okuyup çok çalışsınlar, boş vakit geçirmesinler. Öğrendiklerini de başkasına öğretsinler. Ben gençlerimizden ve kadınlarımızdan çok ümitliyim’’ dedi.

İnsanda önce iç huzur olması gerekir diyen İlmiye Çığ, ‘’İç huzuru olmayan memleketlerde doğru dürüt hiçbir şey olmaz. İç huzuru temin edeceklerde gençler ve kadınlarımızdır analarımızdır.  Gençlerimize benim itimadım çok büyük’’ şeklinde konuştu.

Özellikle kadınlarımız ve gençlerimiz Atatürk nutkunu ve Kur7anı kerimin tercümesini mutlaka okumalılar diyen Çığ şöyle konuştu:

‘’Atatürk’ün en büyük hizmetlerinden bir tanesi Kur7anı kerimi Türkçeye çevirtmek oldu. 4 bin yıl önceki Sümerler döneminde neler yapıldığı anlaşılıyor da Kur7an anlaşılmasın. Çocuklarımıza küçükten kur7anı kerimin Türkçe mealini ve Atatürk’ün nutuk kitabını okutmamız lazım. Şu anda biz devrimimizin en yüksek çağındayız. Neden derseniz, ’80 yıl önce çarşaf içinde okuma yazma bilmiyordu bugün kadınlarımız sanatta ticarette her alanda büyük başarılar göstermektedir. Ödül alanlarımız var. Avrupa 400 yılda başardı ancak Türkiye bunu 80 yılda başardı bu büyük başarıdır. Ülkemizin kalkınmasına ve büyümesine kadınlarımızın ve gençlerimizin büyük katkısı olacaktır.’’

Yaşamına 107 yılı sığdırdığını dile getiren Çığ, hayatının hiçbir anını boş geçirmediğini çok çalıştığını okuduğunu ve araştırdığını ve yazdığını söyledi. Çok çalışmalıyız diyen Çığ, ‘’Çok okumalıyız. Çünkü memleketimizin yükselmeye ihtiyacı var. Yükselme kabiliyetimiz de var. Avrupa’nın 400 yılda başardığını biz 80 yılda yaptık. Atatürk ne deniştik Türk milleti zeki ve çalışkandır’’ diye hakikaten milletimiz çok çalışkandır ancak hiç durmamak gerekiyor. Hayırlısı ile şu sinsi korona bir geçsin daha iyi olacak’’ ifadesini kullandı.

Daha sonra 83 yaşındaki şehit annesi Fatma Söğüt’ü de ziyaret ederek bir süre sohbet etti. Söğüt7ün Anneler Gününü kutladı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.