FİNANS Haber Girişi : 23 Nisan 2013 12:34

Piyasalarda "Kıbrıs endişesi" sürüyor

Piyasalarda
Uluslararası piyasalar, Güney Kıbrıs'ın kurtarılmasına yönelik endişelerden olumsuz etkileniyor.
Hisse senetleri, Güney Kıbrıs'ın kurtarılmasına yönelik endişelerin artması ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı. Japon yeni tüm önemli para birimleri karşısında değer kazanırken, tarım ürünleri fiyatları düştü.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Londra saati ile 08:18'de yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 yüzde 0.2 geriledi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, spot endeksin dün son bir ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından fazla değişmedi. Euro yen karşısında, dünkü yüzde 1.4'lük kaybının ardından, yüzde 0.4 gerileyerek 121.88 yen seviyesine geldi. Mısır ve soya fasülyesi vadeli kontratları en az yüzde 0.3 düştü.

Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Michael Sarris, Kıbrıs'ın Rusya'dan istediği finansal yardımı alamadığını, ancak iki ülkenin görüşmeleri sürdüreceğini söyledi. Bugün Almanya'da açıklanan ve artış göstermesi beklenen iş dünyası güven endeksi, 10 ayın zirvesinden düştü. Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, dün ilk basın toplantısında, BOJ'un gelecek yıl başlayacak olan açık uçlu varlık alım programını öne çekebileceğini kaydetti.

Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd. piyasa stratejisti Ayako Sera, "Yatırımcıların, Kıbrıs sorunundan kaynaklanan temkinli duruşu artıyor ve riskten uzaklaşma atmosferindeyiz," dedi ve "Kuroda somut birşey açıklamadı ve piyasa, beklentiler bakımından biraz kendisinin ötesinde" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bu hafta yüzde 1.3'lük bir düşüş göstermeye yönlenen Stoxx Euorpe 60 Endeksi'nde, yükselen bir hisse akrşılığı yaklaşık beş hisse değer kaybetti. Geçen hafta Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyesini gören Avrupa hisselerinin gösterge endeksi, Avrupa'nın zor durumdaki Kıbrıs bankalarını kurtarma konusunda zorlanmalarının ardından geriledi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.