GÜNDEM Haber Girişi : 19 Ağustos 2015 10:36

BAŞKAN KOCAMAZ'DAN MOĞOLİSTAN ZİYARETİ

BAŞKAN KOCAMAZ'DAN MOĞOLİSTAN ZİYARETİ
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Türk Dünyası Belediyeler Birliği heyeti ile birlikte 3-11 Ağustos 2015 tarihleri arasında 'Moğolistan Yerel Yönetim Temasları' programını gerçekleştirmek üzere Moğolistan'ı ziyaret etti.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Türk Dünyası Belediyeler Birliği heyeti ile birlikte 3-11 Ağustos 2015 tarihleri arasında 'Moğolistan Yerel Yönetim Temasları' programını gerçekleştirmek üzere Moğolistan'ı ziyaret etti.

TDBB'nin 11-17 Nisan 2015 tarihleri arasında Moğolistan Belediye Başkanlarına yönelik olarak düzenlediği "Trafik/Ulaşım Yönetimi ve Kentsel Dönüşüm Uygulamaları" konulu bilgi ve tecrübe paylaşım programının ardından Moğolistan Sağlıklı Şehirleri Destekleme Örgütü ve TDBB üyesi Sainshand Belediyesi'nin resmi daveti üzerine Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Zeytinburunu Belediye Başkanı Murat Aydın ve Birlik Genel Sekreteri Fahri Solak'ın yer aldığı heyet Sağlıklı Şehirleri Destekle Örgütü Direktörü Tserendulam Shagdarsuren eşliğinde kapsamlı bir ziyaret gerçekleştirdi.

Programın ilk günü Türkiye Ulanbatur Büyükelçiliği'ni ziyaret eden heyet, sıcak bir karşılamanın ardından Maslahatgüzar Tuncer Kıyak, Askeri Ateşe Yarbay Hüseyin Gökhan Özbek ve Türk Hava Yolları Ulanbatur Bölge Müdürü Erdinç Çakır'dan Moğolistan'ın politik, ekonomik durumu, Türkiye ile ilişkileri ve olası işbirliği imkanları hakkında bilgi aldı.

Maslahatgüzar Kıyak, iki ülke arasında 1996'dan beri yürürlükte olan çifte vergilendirmeyi engelleyen anlaşmanın altını çizerek, ilişkilerin gelişmesinde tekstil, inşaat, tarım, madencilik, turizm gibi sektörlerde yatırımların arttırılması, kardeş şehir ilişkilerinin işlevselleştirilmesi, Türkiye'deki haber ajanslarının ülkeye olan ilgisinin artması ve burs imkanlarının genişletilmesinin önemine vurgu yaptı.

Programın sonraki iki günü TDBB'nin Nisan ayında Moğolistan Belediyeleri'ne yönelik düzenlediği program Sainshand'da devam etti.  Gerçekleştirilen karşılama programının ardından heyet, Dornogobi Valisi Pantiin Gankhuyag ile görüştü.

Vali Gankhuyag, Moğolistan'ın ihracatının %70'inin Sainshand şehrinden geçtiğini, bölgenin kok kömürü, bakır, uranyum ve petrol rezervleri açısından son derece verimli olduğunu, bunların yanı sıra turizm hacminin yıllar içinde arttığını ifade etti.

Görüşmenin ardından Gobi Çölü'nün doğusunda yer alan Tavan Dokhio Turistik Kampı'nda konaklayan heyet, bölgenin doğal koşulları hakkında gözlem yapabilme fırsatı buldu.

Sainshand'daki ikinci günde, Sainshand Belediye Başkanı Batsukh Batbayar ile görüşen heyet, şehri tanıtan sunumu izledikten sonra Belediye Başkanı Batbayar ile işbirliği fırsatları üzerine görüştü. Belediye Başkanı Batbayar, şehirde kurmayı planladıkları spor merkezleri, modern hayvancılık tesisleri ve dinozor parkı hakkında bilgi verdi. Daha sonra Sainshand şehrinin kuruluşunun 54. yıldönümü etkinliklerine onur konuğu olarak katılan heyet, festival kapsamındaki at yarışları, güreş ve okçuluk müsabakaları ve yöresel etkinlikleri izledi.

Daha sonra Nalaikh'a giden heyet, ilk olarak bölgedeki Kazak Müslümanlar ile Konya Kültür Merkezi'nde bir araya geldi. Burada heyet, Halk Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı S. Zülfikar'dan bölgedeki Kazakların sosyal, kültürel yaşantıları hakkında bilgi aldı. Ardından Nalaikh Belediyesi'ni ziyaret eden heyet, Belediye Meclis Başkanı Basaam Lhag-Ochir ile görüştü.

Program kapsamında Orhun Abideleri'ndeki üç yazıttan biri olan Tonyukuk Yazıtları ziyaret edildi. Heyet TİKA'nın düzenlemesini yaptığı ve arkeolojik kazılar düzenlediği sit alanında, TİKA yetkilileri ile görüştü. Son olarak heyet, Nalaikh'a yakın bir noktada yer alan ve dünyanın en büyük heykeli olan Cengiz Han Atlı Heykeli'ni ziyaret etti.

Heyet Darkhan-Uul Eyaleti'ne giderek, burada Darkhan-Uul Valisi Sunduijav Nasanbat ile görüştü. Ardından eyaletteki Kazak Müslümanların yoğun olarak yaşadığı ve ülkenin en önemli kömür madenlerine ev sahipliği yapan Shariin-Gol şehrine giden heyet, buradaki sıcak karşılamanın ardından Belediye Başkanı Amarsaana Baldan ile bir araya geldi.

Şehir hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Baldan, TDBB vasıtasıyla Türkiye'den bir kardeş şehir edinmek ve o şehrin ismini bir caddelerine vermek istediklerini ve TDBB ile sağlık ve eğitim konularında işbirliğini geliştirmek istediklerini belirtti.

Ziyaretin dönüm noktası ise Türk tarih ve kültürü için son derece önemli olan Orhun Yazıtları oldu. Ulanbatur'dan yaklaşık 400 km uzaklıkta bulunan ve Karakurum'da yer alan, TİKA'nın çevre düzenlemesini yaptığı Orhun Yazıtlarını ve Bilge Kağan Müzesi'ni ziyaret eden heyet, burada Karakurum Belediye Başkanı Lamzav Enkhbat ile yemekte bir araya geldi.

Moğolistan İmar ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı, 2004-2008 yılları arasında Moğolistan Parlamentosu'nda Moğol-Türk Dostluk Grubu Başkanlığı yapmış olan ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Ravjikh Erdeneburen ile görüşen heyet, ülkenin genel kalkınma çizgisi hakkında fikir edindi.

Müsteşar Erdeneburen, Türk işadamlarının bölgeye ilgisinin son 3 yılda artış gösterdiğini, TDBB'nin Moğolistan ve Türkiye arasında gerçekleşebilecek projelerde çok önemli bir noktada yer aldığını vurguladı ve ülkedeki köylere emsal olması için inşa ettikleri Örnek Köy Projesi'nden bahsederek söz konusu projeye Türkiye'nin katkı sağlayabileceği alanları ifade etti. Projeye ilgi gösteren TDBB heyeti ise ayrıntılı bilgi aldı ve projenin Birliğin ileriki toplantılarında gündeme alınacağı ifade edildi.

Resmi ziyaretler sonrasında yapılan Ulanbatur şehir turunun ardından Kardeş Belediyeler yemeği gerçekleştirildi. TDBB Heyeti, Kardeş Belediyeler Yemeğinde, Shariin-Gol ve Mandalgobi Belediye Başkanları, İmar ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Moğolistan Tapu ve Kadastro Dairesi Başkanı, Chingeltei Belediyesi Mali İşler Şubesi ile Aile ve Sosyal İşler Şubesi Müdürü, yerel yöneticiler ve TİKA Ulanbatur Koordinatörü ile bir araya geldi.

İmar ve Şehircilik Bakanlığı yetkilisinin açılış konuşmasıyla başlayan program Sağlıklı Şehirleri Destekleme Örgütü Direktörü Tserendulam Shagdarsuren'in programı özetleyen ve TDBB'ye teşekkürlerini sunan konuşmasıyla devam etti. TDBB'nin Nisan ayında Moğolistan Belediye Başkanlarına yönelik olarak düzenlediği programın çok verimli olduğunu ifade eden Shagdarsuren Choibalsan Belediye yetkililerinin Keçiören Belediyesi ziyaretinden sonra kentlerinde yeni bir park projesi başlattıkları haberini konuklarla paylaştı. 

Ardından Birlik Genel Sekreteri Fahri Solak, TDBB'nin Moğolistan ziyaretini değerlendiren ve ilişkilerde yeni bir dönemin başlayacağına işaret eden bir konuşma yaptı.

TDBB Yürütme Kurulu Üyesi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz heyetin gittiği her yerde çok sıcak karşılandığını, ata topraklardaki hayatı ve kültürel mirası görmekten çok etkilendiklerini ifade etti ve kentler arasındaki ilişkilerin resmi düzeyden somut projelere dönüşmesini ve gelecek nesillere taşınması gerektiğini vurguladı.

Shariin-Gol Belediye Başkanı Baldan, TDBB'nin Nisan ayındaki programından çok etkilendiklerinden ve gençler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin öneminden bahsetti.

Kardeş Şehirler yemeğine, Ulanbatur'a 380 km uzaklıktaki Dundgobi Eyaleti'nin merkez ilçesi Mandalgobi'den katılan Belediye Başkanı da teşekkür konuşmasının ardından TDBB heyetini şehrine davet etti.

Mandalgobi'den gelen Tengrin Temdeg çocuk grubunun folklor gösterisi ve hediyeleşme töreninin ardından, son derece yoğun ve oldukça verimli geçen TDBB Moğolistan Çalışma Ziyareti Program sona erdi.

Etiketler : VELİ
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.